14.03.2020
Guvernul Orban 3, votat in Parlament in timp ce parlamentarii sunt inca testati pentru Covid-19/ Ministrii vor fi audiati prin videoconferinta


Parlamentarii voteaza sambata investirea Guvernului Orban 3 incepand cu ora 11.00 in conditii exceptionale dupa ce senatorul PNL Vergil Chitac a fost confirmat cu coronavirus. Accesul se va face pe un traseu dezinfectat, prestabilit si marcat vizibil, iar parlamentarii vor intra pe rand in sala ca sa voteze. Ludovic Orban nu va participa pentru ca este izolat la Vila Lac 1, in timp ce ministrii care se afla in carantina vor fi audiati prin videoconferinta. In paralel, sambata va continua la Parlament testarea senatorilor si deputatilor pentru COVID-19.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat vineri ca l-a desemnat pe Ludovic Orban pentru functia de premier. El a avut consultari, prin sistem teleconferinta, cu reprezentantii partidelor si formatiunilor parlamentare. "Singura propunere pe care am primit-o este Ludovic Orban si, in consecinta, l-am desemnat pe domnul Ludovic Orban pentru pozitia de prim-ministru al Guvernului", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Cum se va desfasura sambata procedura de investitura a Guvernului Orban:

Accesul parlamentarilor se va face pe la intrarea S1, urmand un traseu dezinfectat, prestabilit si marcat vizibil;

-Ora 08.00 - pana la finalizare - efectuarea testelor pentru depistare coronavirus (COVID-19) (sala I.Ghe.Duca, nivel P1);

-Ora 09.00-11.00 audierea candidatilor propusi pentru functia de ministru- sala Comisiei juridice (Mihai Viteazu, nivel P1);

-Ora 11.00- pana la finalizare-sedinta de plen reunit cu vot;

Votul cu bile se va desfasura in sala Barbu Catargiu (sala Biroului Permanent al Camerei Deputatilor), nivel P1 dupa urmatoarea procedura:

-prima Camera la vot este Senatul Romaniei se vor organiza grupuri de aprox. 20 de persoane care vor vota in decurs de 15 minute. Pentru respectarea normelor de prevenire si limitare a virusului, accesul in sala de vot se va efectua individual.

-in sala de vot vor fi prezenti permanent chestorul care inmaneaza bilele si secretarul care consemneaza prezenta parlamentarilor la vot

-pentru a putea fi respectata programarea facuta pentru vot parlamentarii sunt rugati sa fie prezenti la punctul de testare (sala I.Ghe.Duca, nivel P1) cu 30 de minute inainte de momentul votarii efective.

Reprezentantii conducerii Camerei au precizat ca ministrii care se afla in carantina vor fi audiati prin videoconferinta.

Masurile exceptionale sunt luate dupa ce senatorul PNL Vergil Chitac a fost confirmat cu coronavirus. El a participat la sedinta conducerii PNL din 9 martie, astfel ca toti liderii partidului se vor izola la domiciliu. Ludovic Orban s-a autoizolat la Vila Lac 1, dar rezultatul testului pentru COVID-19 a fost negativ atat pentru premierul Ludovic Orban, cat si pentru ministrii care s-au testat.

Articole din aceeasi categorie