20.02.2023
Grosu considera ca pozitia Rusiei in privinta neutralitatii Republicii Moldova este una ipocrita. Ce a spus presedintele Parlamentului despre militarii rusi aflati in stanga Nistrului

Pozitia Federatiei Ruse in ceea ce priveste neutralitatea Republicii Moldova este una ipocrita, sustine presedintele Parlamentului. Mai mult decat atat, Igor Grosu mentioneaza ca Federatia Rusa este ultima tara care poate sa dea lectii de neutralitate autoritatilor de la Chisinau, avand in vedere ca aceasta incalca principiul suveranitatii si neutralitatii Republicii Moldova prin faptul ca-si tine armata ilegal in stanga Nistrului. Declaratiile au fost facute de presedintele Parlamentului in cadrul emisiunii In Profunzime. 

„Pozitia Federatiei Ruse este una ipocrita, este ultima tara in opinia mea, care poate vorbi despre neutralitatea Republicii Moldova atunci cand isi tine ilegal de zeci de ani de zile armata si munitiile si toate echipamentele militare. Este cel putin, imoral si ipocrit. Cand le amintesti si le spui, luati-va domnilor odata armata asta de aici de ocupatie pentru ca ea e de ocupatie, se afla ilegal, de fiecare data ca ipocritii fug in discutia, ca astia sunt pacificatori. Noi nu vorbim de fortele de mentinere a pacii, noi vorbim de grupul ala operational, armata a 14-a, 1.600 de militari rusi cu acte in regula si toata Cobasna plina cu armament de-a lor. Iata asta e ipocrizia vesnica, de 30 de ani deja a Federatiei Ruse atunci cand noi punem problema evacuarii, noi punem problema consolidarii capacitatii noastre de aparare si ei nu spun ca asa numitele forte militare din Transnistria se inarmeaza cu tot felul de armament si munitii din Cobasna”, a declarat Igor Grosu. 

Acum o saptamana, presedintele Maia Sandu a anuntat in cadrul unui briefing de presa ca in urmatoarea perioada Rusia isi propune sa puna in aplicare actiuni cu implicarea unor diversionisti cu pregatire militara, camuflati in civili care sa intreprinda actiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului si luare de ostatici. A doua zi, ministerul de Externe rus a sustinut ca afirmatiile presedintei Maia Sandu sunt nefondate si au ca scop sa atraga Moldova intr-o confruntare dura cu Rusia. Mai mult decat atat, acestia a adaugat ca informatiile aparute fac parte din obiectivul Kievului, pentru a atrage Chisinaul intr-o confruntare dura cu Rusia, de a distrage atentia de la problemele interne.

Astazi, insa, secretarul de presa al presedintelui Federatiei Ruse, Dmitri Peskov, a anuntat ca relatiile cu Republica Moldova sunt extrem de tensionate la ora actuala, dupa declaratiile autoritatilor de la noi din tara. Mai mult decat atat, Peskov indeamna Moldova sa fie prudenta la actiunile si deciziile luate, deoarece Federatia Rusa este atarnata serios de situatia de mentinere a pacii din regiunea transnistreana.

Vezi AICI prima parte a emisiunii In PROfunzime din data de 20 februarie.

Articole din aceeasi categorie