06.03.2023
Grigore Novac, despre constitutionalitatea proiectul de lege privind modificarea sintagmei "limba moldoveneasca" din legislatia Republicii Moldova si din Constitutie: "Este o absurditate juridica totala". Cum raspunde deputatul PAS

Presedintele Comisiei pentru drepturile omului si deputat BCS, Grigore Novac, sustine ca proiectul de lege votat in prima lectura privind  modificarea sintagmei "limba moldoveneasca" din legislatia Republicii Moldova si din Constitutie nu este constitutionala. Totodata, acesta a mentionat ca o astfel de actiune este absurda si nu s-a tinut cont de normele legale. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Grigore NOVAC, DEPUTAT BCS: "Noi suntem nemultumiti de absurditatea care a inceput atunci cand ceea ce a facut Curtea Constitutionala si a continuat in prezent PAS-ul. Declaratia de independenta este un act politic, Constitutia Republicii Moldova este legea suprema la noi in tara si nu doar la noi. In fiecare stat functioneaza in baza unei Constitutii, astfel nu poate sa prevaleze un act politic, asupra unui act juridic. Asta este o absurditate. Noi avem in Constitutie foarte clar scris cum se modifica Constitutia si in ce temeiuri. Deci avem articolul 142 si 143 din Constitutie care prevede ca un cod de legi se inregistreaza si se trimite la Curte, il analizeaza si il trimite inapoi in Parlament, in jumate de an el se dezbate si nu mai tarziu de un an de la inregistrare el trebuie sa fie votat. Daca el nu este votat procedura incepe din nou. 

Legea nr.100 pe care o avem in vigoare si nu a anulat-o nimeni, prevede ca actul normativ cu forta juridica superioara poate modifica sau abroga un act normativ cu forta juridica inferioara, dar nu invers. Ceea ce au facut ei, este exact invers."

Totodata, deputatul BCS a mentionat ca implementata acestui proiect este absurd si ilegal.

Grigore NOVAC, DEPUTAT BCS: "La baza nemultumirilor stau cele juridice. Pentru ca Constitutia pentru mine este legea suprema in stat si pe mine nu ma intereseaza ce fantezie au cei din PAS. Vrei sa modifici Constitutia, modificati dar legal."

Ulterior, deputatul PAS, Veronica Rosca a intervenit si a mentionat ca: 

Veronica ROSCA, DEPUTAT PAS: "Acest proiect cu nr.35 nu este proiect de modificare a Constitutiei, este un proiect de executare a hotararii Curtii Constitutionale din 2013, inclusiv considerentele hotararii constitutionale din 2021 si respectiv prevederile acelui aviz.

Hotararile Curtii Constitutionale sunt definitive si are calitatea de lucru judecat. Respectiv nu este nevoie sa mai expuna diferiti delitanti.

De ce este important lucrul acesta, inclusiv legea cu numarul 100 din 2017, nu are nici o prevedere ce tine de hotararile Curtii Constitutionale, fiindca ele fac parte componenta din Constitutie."

Intrebata, daca acest proiect prevede si modificarea Constitutiei, Veronica Rosca a spus ca:

Veronica ROSCA, DEPUTAT PAS:"Nu este proiect de modificare a Constitutiei."

La 2 martie, proiectul ce prevede inlocuirea sintagmei „limba moldoveneasca” cu „limba romana” in toata legislatia Republicii Moldova si in Constitutie, a fost votat in prima lectura de 56 de deputati din PAS. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie