05.04.2022
Germania vrea sa ajute Republica Moldova sa isi reduca dependenta fata de Rusia

Germania si partenerii sai, printre care Uniunea Europeana, Franta si Romania, exploreaza modalitati de a reduce dependenta Republicii Moldova fata de Rusia, a anuntat marti ministrul german de Externe Annalena Baerbock, citata de Reuters.

Resursele Republicii Moldova, o tara cu o populatie de mai putin de 3 milioane de locuitori, au fost intinse la limita dupa ce pe teritoriul sau au ajuns mai multi refugiati ucraineni pe cap de locuitor decat in orice alta tara europeana.

Rep. Moldova este puternic dependenta de importurile energetice din Rusia, autoritatile de la Chisinau fiind nevoite sa decreteze starea de urgenta in luna octombrie a anului trecut dupa ce Gazprom nu a livrat cantitatile de gaz din cauza unei dispute privind preturile.

Moldova si-a achitat datoria fata de compania energetica ruseasca in luna noiembrie dar a fost nevoita sa instituie din nou starea de urgenta la sfarsitul lunii ianuarie dupa o noua disputa cu aceasta.

Germania promite ajutor Republicii Moldova

„Vrem sa evaluam alaturi de partenerii nostri moldoveni cum putem ajuta Republica Moldova sa isi reduca dependenta fata de Rusia din punct de vedere economic, financiar si in ceea ce priveste nevoile energetice, si pentru a intari rezilienta tarii”, a declarat Annalena Baerbock la o conferinta din Berlin.

Germania anuntase anterior ca va acorda un imprumut de 50 de milioane de euro Chisinaului pentru a ajuta tara sa faca fata valului de refugiati si cresterii preturilor la energie.

Premierul moldovean Natalia Gavrilita le-a cerut participantilor la conferinta sa sustina diversificarea surselor energetice ale Chisinaului.

Chisinaul este complet dependent de importurile de gaz rusesc

„Suntem singura tara din Europa care importa 100% din gazele naturale dintr-o singura sursa, Gazprom”, a subliniat ea.

„Moldova este cea mai vulnerabila vecina a Ucrainei. Moldova are nevoie astazi de prieteni buni si parteneri de incredere”, a mai afirmat aceasta.

Republica Moldova si Ucraina s-au cuplat cu succes la reteaua electrica Europeana la jumatatea lunii martie, dupa ce s-au decuplat de cea a Rusiei.

Articole din aceeasi categorie