05.04.2022
Germania va imprumuta Republica Moldova cu 50 de milioane de euro, pentru refugiati si costurile ridicate cu energia

Germania va imprumuta Republica Moldova cu 50 de milioane de euro, fara conditionalitati, pentru a face fata valului de refugiati din Ucraina si costurilor ridicate cu energia, transmite Reuters.

"Guvernul german vrea sa ofere sprijin financiar unei tari care se confrunta cu provocari politice si financiare uriase, in special avand in vedere numarul mare de refugiati pe care i-a primit si cresterea costurilor cu energia", se precizeaza intr-un comunicat de presa al Guvernului de la Berlin.

Germania gazduieste marti, impreuna cu Franta si Romania, o conferinta a donatorilor pentru a ajuta tara vecina, eveniment la care va participa si premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilita.

La o populatie de 2,6 milioane de locuitori, Republica Moldova a primit mai multi refugiati ucraineni decat orice alta tara, raportat la numarul de locuitori. Potrivit premierului Natalia Gavrilita, dintre cei peste 390.000 de ucraineni care s-au refugiat in Republica Moldova, aproximativ 100.000 de oameni au ales sa ramana pe teritoriul republicii, dintre care jumatate sunt copii.

Anterior, Dumitru Udrea, secretar general al Guvernului de la Chisinau, a declarat ca Republica Moldova "se gaseste intr-o situatie dificila", scrie Agerpres.

Razboiul din Ucraina a dus la un aflux de refugiati cu un impact asupra economiei tarii, care sufera de asemenea de pe urma intreruperii lanturilor de aprovizionare si a cresterii facturilor la gaze si electricitate.

"Pentru 2022, ne asteptam la o contractie a economiei de 3%, in scenariul optimist, si una de 15% in cel mai pesimist scenariu", in timp ce inflatia ar putea ajunge la 30% la finele anului, apreciaza Dumitru Udrea. 

Articole din aceeasi categorie