19.06.2023
Fostul presedintele al CC, Alexandru Tanase, nu este surprins de decizia Crutii de a declara neconstitutional partidul SOR, insa, spune ca aceasta poate crea un precedent periculos. Despre ce este vorba

Fostul presedintele al Curtii Constitutionale, Alexandru Tanase, nu este surprins de decizia de astazi a magistratilor de la CC care au declarat neconstitutional partidul SOR. Mai mult, Tanase spune ca valoarea imaginara a acestei decizii este una putin exagerata, raportata cu importanta ei reala, iar cele mai curioase sunt efectele pe termen lung, asta pentru ca decizia de astazi poate fi folosita mai tarziu intr-o alta forma decat in prezent, de exemplu ca pe o rafuiala politica. Declaratiile au fost facute de fostul presedintele al Curtii Constitutionale in cadrul emisiunii In Profunzime. 

Alexandru TANASE, FOSTUL PRESEDINTE AL CURTII CONSTITUTIONALE: „Nu cred ca decizia in sine m-a surprins, cel putin, din start cand Guvernul s-a adresat cu o astfel de solicitare, bineinteles ca ei si-au estimat sansele de castig, pentru ca ar fi fost prea riscant sa mergi la Curtea Constitutionala cu o sesizare de acest gen, neavand elimentare calcule care ti-ar sugera niste sanse de succes. Decizia este unica in Europa, nu este doar pentru Republica Moldova.”

Fostul presedintele al Curtii Constitutionale, sustine ca acum este mult prea devreme sa fie comentata aceasta decizie in sine, insa efectele pe pe termen scurt si lung ale acesteia defera foarte mult, asta pentru ca pe termen scurt valoarea reala este mult mai mica decat cea existenta, Tanase spune ca „nu s-a intamplat mare lucru”, insa pe termen lung aceasta decizie devine foarte periculoasa, odata ce poate deveni un temei pentru viitoarele guvernari de abuza si a cere scoaterea in afara legii a oricarui partid politic. 

Alexandru TANASE, FOSTUL PRESEDINTE AL CURTII CONSTITUTIONALE: „Pe termen scurt, eu cred ca este cam prea suprasolicitata solutia. Valoarea reala a acesteia este una mult mai mica decat valoarea iluzorie, deoarece in linii mari nu s-a intamplat mare lucru, deputatii isi patreaza in continuare mandatele, da am vazut ca Curtea a dispus intr-un fel ca o interdictie de a se asocia cu alte partide, ceea ce este foarte discutabil din  punctul meu de vedere, legea nu prevede astfel de santiuni si nu stiu in ce masura o Curte Constitutionala poate insasi sa institutie santiuni, dar pana la urma daca asta a decis Curtea, asta va fi. Ar mai fi un subiect care trebuie de discutat, cum va avea loc lichidarea partidului, deoarece exista Codul Civil care prevede o procedura expres in acest sens, dar Curtea insasi a declarat ca partidul se considera lichidat chiar de astazi, nu stiu cum va functiona.”

Efectele pe termen lung sunt cele mai curioase, spune Tanase, asta pentru ca decizia de astazi poate fi folosita mai tarziu intr-o alta forma decat in prezent, de exemplu ca pe o rafuiala politica. 

Alexandru TANASE, FOSTUL PRESEDINTE AL CURTII CONSTITUTIONALE: „Noi trebuie sa intelegem ca de fapt un partid politic a fost declarat neconstitutional pentru incalcarea unor prevederi legale, controlul de constitutionalitate este distinct decat controlul de legalitate. Noi totusi nu avem o democratie bine stabilita si asejata. In situatia in care se schimba situatia politica, bineinteles ca o serie de precedente, inclusiv si asta risca sa fie folosita mai tarziu intr-o forma absoluta decat actuala.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Cum sa ne asiguram ca o viitoare guvernare nu va abuza aceasta decizie?”

Alexandru TANASE, FOSTUL PRESEDINTE AL CURTII CONSTITUTIONALE: „Atata timp cat Curtea Constituionala a mers pe aceasta cale de a declara neconstitutional un partid politic pentru incalcarea unor prevederil legale este o posibiliate de interpretare a anumitor prevederi constitutionale care permit o astfel de solutie. Depinde cine va castiga la urmatoarele alegeri parlamentare, dar riscul este unul serios.”

Mai mult, Tanase a mentionat ca desi Sor nu poate personal sa isi creeze un partid, pentru ca are o sedintinta revocabila, nimic nu il impiedica sa o faca intr-un mod indirect. 

Alexandru TANASE, FOSTUL PRESEDINTE AL CURTII CONSTITUTIONALE: „Nimic nu il impiedica, o sa apara alte figuri, persoane, care nu sunt foarte vizibile. Valoarea imaginara a acestei decizii este una putin exagerata, raportata cu importanta ei reala. Dar in schimb precedentul care a fost creat risca. Daca maine se intampla ca ajung la putere partide politice care ar fi vrut sa se rafuiasca cu acelasi PAS, cu usurinta pot urma aceeasi logica.”

Dupa mai bine de trei ore in deliberare, magistratii de la Curtea Constitutionala au decis astazi admiterea sesizarii depuse de Guvern si declararea partidului SOR neconstitutional.

In noiembrie anul trecut guvernul a depus o sesizare la Curtea Constitutionala cu privire la scoaterea partidului SOR in afara legii. S-a intamplat la cateva saptamani dupa ce Statele Unite au impus sanctiuni impotriva fugarului Sor si a formatiunii pe care o conduce, pentru ca ar apara interesele Moscovei, fiind finantata de apropiati ai Kremlinului. Partidul SOR a declarat ca sesizarea Guvernului este ilegala si a respins acuzatiile. In prezent Procuratura Anticoruptie are deschis un dosar penal pe faptul finantarii ilegale a formatiunii.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Articole din aceeasi categorie