13.03.2020
Fostul ministru al Sanatatii, Ala Nemerenco, sustine ca Republica Moldova nu dispune de suficiente teste pentru coronavirus, iar cele pe care le avem sunt folosite in numar foarte mic. Declaratiile facute la emisiunea In PROfunzime

Intrebata de Lorena Bogza, daca tara noastra dispune de suficiente teste pentru depistarea virusului de tip nou, Ala Nemerenco sustine ca Republica Moldova are insuficiente teste, iar cele de care dispunem sunt folosite in numar prea mic, ceea ce ar creste numarul infectarilor cu coronavirus nedepistate.

Lorena Bogza: "Avem suficiente teste pentru depistarea coronavirusului?"

Ala NEMERENCO, EX-MINISTRUL SANATATII: "Nu, am spus de multe ori ca nu avem suficiente teste, dar asta nu inseamna ca ele s-au terminat, dar pana nu a venit o alta suplinire, un nou lot in tara, nu a intrat, se discuta de mai mult timp despre 1000 de teste, care ar veni si nu au ajuns de zi pe zi, probabil vor ajunge. Aceste teste care au venit initial cu mult timp in urma, in jur de 460 au fost cheltuite foarte putine.

Nu as vrea sa ma arunc in presupuneri sau sa ofensez colegii, dar regula de aur intr-o infectie, pentru a o depista trebuie sa punem mult mai multe teste, sa avem sute de teste cheltuite pe zi.

Nu sunt atat de scumpe, sute de mii de lei, acestea nu sunt sume mari, cu atat mai mult ca bani in sistemul de asigurare exista. Nu arata atat de scump ca sa ne sperie."

La moment, in Republica Moldova sunt confirmate 6 cazuri de imbolnarive cu Covid-19.

Primul caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat in Republica Moldova pe 7 martie. Este vorba despre o femeie de 48 de ani, care a revenit din Italia, Milano.

Cazurile 2-3/ Pe 10 martie au fost confirmate alte doua cazuri de infectare cu coronavirus in Republica Moldova. Este vorba despre o femeie de 60 de ani din capitala si un barbat de 60 de ani din sudul Moldovei. Ambii au revenit recent din Italia. Femeia a fost in vizita la o prietena, iar barbatul - la copii.

Al patrulea caz de infectare cu coronavirus de tip nou a fost confirmat pe data de 11 martie, este vorba despre o tanara revenita din Italia.

Cazurile 5-6/ Pe data de 12 martie au fost confirmate alte doua cazuri de infectare cu coronavirus. Ambele s-au intors recent din Italia. Ministrul Sanatatii a refuzat sa ofere detalii despre aceste doua persoane.
Articole din aceeasi categorie