23.05.2022
Fostul director ANRE despre cauza principala a inflatiei in Republica Moldova: "Inflatia din Republica Moldova este consecinta a cresterii preturilor pe plan international, dar si a amanarii cresterii preturilor"

Fostul director ANRE sustine ca cauza principala a inflatiei in Republica Moldova ar fi cresterea pe plan international a preturilor, dar si amanarea cresterii preturilor, ceea ce a dus la un efect brusc ce a trezit nemultumiri in randul cetatenilor Republicii Moldova. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii IN PROfunzime.

Victor PARLICOV, FOST DIRECTOR ANRE: "Noi am ajuns in aceasta situatie pentru ca trebuie sa intelegem cifrele la ce se refera, aceste cifre se refera la o crestere relativa a preturilor fata de situatia de anul trecut, deci noi vorbim despre o crestere pe parcursul a 12 luni. O buna parte din inflatia din Republica Moldova este consecinta a cresterii preturilor pe plan international, dar si a amanarii cresterii preturilor in RM. Deci este un efect intarziat. La ce ma refer exact, spre exemplu, daca luam acelasi gaz, toata lumea e uimita de nivelul de crestere de trei sute si ceva procente.

Ceea ce trebuie sa intelegem este ca atunci cand se calculeaza inflatia, noi calculam fata de situatia sau fata de preturile de 12 luni in urma. In RM daca se purcedea la cresterea treptata a preturilor mai din timp atunci si saltul de preturi era mai domol. Mai mult ca atat nu doar procentual, dar si din punct de vedere a efectului bazei. Noi intr-un final am fi avut o crestere mai domoala a preturilor.

De ce la noi acum procentul la inflatie este mai mare ca in alte tari, o buna parte din acest efect este ceea ce numesc eu o crestere amanata a preturilor. Deci, preturile care trebuiau ajustate anterior sau taraganat si s-au intins pana nu se mai putea de intinde. Pana deja nu mai poate tine nici bugetul, ori agentul economic."

Articole din aceeasi categorie