26.08.2022
Fost deputat DA, scrisoare catre directorul SIS: „Aveti foarte mult de lucru, pentru a restabili autoritatea si bunul nume al institutiei”

Fostul deputat al Platformei DA, Chiril Motpan, a adresat o scrisoare deschisa directorului Serviciului de Informatii si Securitate, Alexandru Musteata. In care cere restabilirea autoritatii si bunul nume al institutie, enumerand zeci de probeleme existente in cadrul institutiei. Acesta cere ca fostii angajati SIS, veteranii razboiului din 1992 sa fie apreciati pentru meritele de razboi. 

„Domnule Alexandru Musteata, ceea ce se intampla in interiorul Serviciului de Informatii si Securitate este alarmant si depaseste limitelele. Fosti angajati ai institutiei, iar mai nou reprezentanti ai Asociatiei Veteranilor Razboiului pentru Independenta ai MSN/SIS, acuza incalcari grave ale drepturilor omului, denunta existenta unor grupari infractionale si o atmosfera demoralizatoare in cadrul institutiei”, a scris Chiril Motpan. 

La fele acest aprecizeaza ca in timp ce era sef al Comisiei parlamentare securitate nationala, aparare si ordine publica, a avut o intrevedere cu reprezentantii Asociatiei Veteranilor Razboiului pentru Independenta ai MSN/SIS, in care acestia au declarat ca statul pentru care a luptat in 1992 nu le recunoaste meritele de razboi. 

„In cadrul intalnirii, domnul Ulian Chetrus si colegii sai mi-au vorbit despre problemele cu care se confrunta veteranii de razboi din subdiviziunile speciale ale Serviciului Informatii si Securitate. Fiecare generatie isi are eroii ei. Pentru generatia noastra, eroi au fost si raman a fi cei care au luptat cu mult curaj si sacrificiu in razboiul din 1992, pentru independenta si integritatea Republicii Moldova. Iar statul, indiferent de conjunctura politica care il conduce, este obligat sa-si cinsteasca eroii, oferindu-le respectul si grija sa pentru un trai mai bun. Fostul director, Alexandr Esaulenco, nu a avut pic de empatie fata de acesti eroi, ignorandu-le cerintele legitime. Problema a ramas actuala si azi. La distanta de 30 de ani de la incheierea ostilitatilor, veteranii de razboi din cadrul acestei institutii de o importanta majora in stat sunt desconsiderati si tratati cu aceeasi indiferenta”, a spus fostul deputat al Platformei DA. 

Chiril Motpan se adreseaza noului director SIS, Alexandru Musteata si cere restabilirea autoritatii si bunul nume al instituti, dar si atitudine fata de veteranii SIS care au luptat in Transnistria.  

„Domnule director, societatea asteapta sa transformati institutia pe care o reprezentati, in una de elita, cu respect pentru lege si cetateni. Imi doresc foarte mult sa nu calcati pe urmele fostului director care si-a permis o atitudine de indiferenta fata de veteranii SIS care au luptat in Transnistria si care a ramas in memoria institutionala doar prin cateva canale de Telegram create pentru difuzarea unor informatii calomnioase, prin faptul ca subdiviziunea operativa din cadrul SIS responsabila de combaterea activitatii subversive si de spionaj a structurilor de forta separatiste a fost practic lichidata”, a scris Motpan. 

Totodata, acesta mentioneaza la final un sir de probleme de securitate care in opinia acestuia, SIS le-a ignorat:
„- problema Novodnestrovsk
- problema furtului miliardului
- problema proprietatilor Republicii Moldova in Ucraina
- problema coruperi i deputatilor restabili autoritatea si bunul nume al institutie
- problema securitatii energetice
- problema transnistreana
- contrabanda
- spalarea banilor.
Deci, aveti foarte mult de lucru, domnule Musteata, pentru ai. E timpul.”

A adaugat fostul deputat al Platformei DA, Chiril Motpan. 

Contactati de PRO TV, reprezentantii Serviciului de Informatii si Securitate nu ne-au raspuns la telefon pentru o reactie. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie