19.04.2022
Fiecare caz de nesupunere fata de legea care interzice purtarea panglicii “Sfantul Gheorghe” - documentat de politie. Declaratii facute la emisiunea In PROfunzime

Fiecare caz de nesupunere fata de legea care interzice purtarea panglicii “Sfantul Gheorghe” va fi documentat de catre politie. Declaratia ii apartine presedintelui Comisiei pentru securitate nationala, Lilian Carp, invitat aseara la emisiunea In Profunzime.

“In cazul etalarii acestei panglici in timpul manifestatiilor de 9 mai, politia va fi nevoita sa documenteze fiecare caz in parte. Nesupunere nu inseamna ca nu vei raspunde – aceasta trebuie sa fie clar pentru toata lumea. Eu sunt convins ca lumea va intelege ca cineva foloseste sentimentele unor persoane in scopurile lui politice si va incerca sa faca acest lucru prin acest eveniment (n.r. 9 mai), printr-o panglica, pe care nici Putin nu a purtat-o pana in 2008”, a declarat Carp, care este si autorul legii.

 Deputatul PAS si-a exprimat speranta ca cetatenii nu vor urma chemarile deputatilor socialisti de a ignora legea si a precizat ca este necesar ca oamenilor sa li se explice de ce au fost interzise simbolurile invaziei Rusiei asupra Ucrainei. 

“Sunt sigur ca, la data de 9 mai, politistii mai intai vor avea capacitatea sa le explice cetatenilor faptul ca nu trebuie sa poarte aceasta panglica. Pentru ca, daca vor vedea o persoana care inconstient o poarta, mai intai prin convingere se va discuta ca nu este corect si ca exista lege”, a spus Carp. 

Deputatul PAS a adaugat ca exceptie de la lege sunt ordinele si decoratiile militare care poarta pe ele insemnele panglicii. Legea mai prevede ca simbolurile interzise – panglica “Sfantul Gheorghe” si literele “Z” si “V”, folosite de rusi in razboiul din Ucraina, pot fi prezentate doar in cadrul conferintelor stiintifice, expozitii si filme documentare. Carp a precizat ca vor fi aplicate amenzi de la 4.500 la 18 mii de lei daca aceste simboluri vor fi folosite pentru propagarea agresiunii militare. 

„Toate simbolurile care apar sub o anumita forma sunt interzise prin lege. Am luat in consideratie problemele grave, din punct de vedere psihologic, ale persoanelor care au trecut prin acest razboi. Vedem si actiuni din partea unor indivizi care incearca sa-si bata joc de refugiati, etaland aceste simboluri. Un alt motiv este ca ne dorim ca in Republica Moldova sa nu fie propagate simboluri ale agresiunii militare sau ale neofascismului”, a mai spus Carp. 

Parlamentarul a comentat si decizia a doua colege din PAS, deputatele Ana Racu si Natalia Davidovici, de a se abtine de la vot, invocand faptul ca acum nu este momentul oportun pentru luarea unei astfel de decizii. 

“Dar eu inteleg bine contextul politic in care suntem: noi fie din fasa oprim propagarea neo-fascismului in Republica Moldova, fie o sa ne trezim cu aceste miscari neo-fasciste pe teritoriul tarii”, a mentionat Carp, precizand ca inainte de a fi supus votului, proiectul a fost discutat cu deputatii PAS. 

Legea care interzice simbolurile agresiunii ruse asupra Ucrainei a fost votata cu scandal saptamana trecuta. Deputatii comunisti au blocat tribuna parlamentului si au calificat votul drept rusinos. Pe de alta parte, unii experti si o parte a cetatenilor considera ca legea este necesara si reprezinta un act de curaj in actuala situatie. Marti, presedintele Maia Sandu a promulgat legea, care intra in vigoare odata cu publicarea sa in Monitorul Oficial.

Articole din aceeasi categorie