14.05.2024
Federația Rusă ar putea organiza mai multe acțiuni de destabilizare în Republica Moldova. Armand Goșu, la emisiunae În PROfunzime: "Autoritățile trebuie să fie mai atente în legătură cu evoluțiile din Găgăuzia"

Federația Rusă ar putea organiza mai multe acțiuni de destabilizare în Republica Moldova. Astfel, istoricul Armand Goșu susține că autoritățile trebuie să fie mai atente la evenimentele care se întâmplă în Autonomia Găgăuză, pentru a evita o repetare a evenimentelor din regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii În PROfunzime.

"Aici e riscul mare și aș fi vrut ca autoritățile Republicii Moldova de la Chișinău să fie mult mai atente în legătură cu evoluțiile din Găgăuzia, pentru că eu nu îmi imaginez un scenariu în care Găgăuzia deschide un front de luptă, deoarece geografic nu poate, dar putem să ne imaginăm niște scenarii prin care Găgăuzia prin diverse acțiuni suversive, poate să destabilizeze Republica Moldova.

E riscant că Putin a pariat pe Șor și pe Guțu, asta înseamnă că Putin întelege că nu are nicio șansă la alegerile viitoare și scenariu de care se agață este cel de destabilizare a Republicii Moldova și de folosire a Găgăuziei pentru destabilizare. Poți să îți imaginezi un scenariu, spre exemplu că doresc să își declare independența, nu că ar fi vreapo șansă. După care orchestrează o scenetă în care 20 de băieți, îmbrăcați în uniformă de carabinieri, atacă niște bicicliști și după aceea presa rusă relatează despre genocid, moldovenii ucid găgăuji. Eu la acest tip de scenariu de destabilizare mă aștept mai mult, decât la altceva" , a menționat istoricul.

Ulterior, întrebat despre faptul dacă autoritățile vor reuși să țină situația sub control Armand Goșu a concis că:

"Până când s-au mișcat bine" , a spus Goșu.

Gagauzia, regiune autonoma din sudul Republicii Moldova, are propria adunare locala si propriul guvern autonom si are o populatie de origine turca, care a aderat insa la crestinismul ortodox. Din cei 140.000 de locuitori ai regiunii, putini cunosc limba romana, in schimb sunt rusofoni.

Autoritatile de la Comrat au avut o relatie tensionata cu autoritatile moldovenesti in cele trei decenii de independenta, tensiuni care s-au accentuat mai ales de la venirea unei conduceri proeuropene la Chisinau si de la invazia rusa in Ucraina.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie