17.10.2022
Explicatiile lui Andrei Spinu, dupa ce Gazprom a avertizat ca ar putea inchide livrarile de gaze naturale daca pana pe 20 octombrie Moldovagaz nu va achita avansul pentru aceasta luna: „Vom vedea daca e cazul sa intervenim sau nu”

Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a declarat in cadrul emisiunii In PROfunzime ca avansul pentru luna octombrie pentru gazele naturale va fi achitat Gazpromului, insa in zilele urmatoare se va decide exact cum se va face aceasta plata. Asta, dupa ce Gazprom a avertizat ca ar putea inchide livrarile de gaze naturale daca pana pe 20 octombrie Moldovagaz nu va achita avansul pentru aceasta luna. 

„La moment Moldovagaz nu a achitat tot consumul pentru luna septembrie si avansul pentru luna octombrie, mai avem trei zile, vedem care vor fi acumularile si capacitatile de plata ale Moldovagaz si apoi vom vedea daca e cazul sa intervenim sau nu. Moldovagaz a solicitat ajutor, dar este nevesar sa intelegem care este volumul acestui ajutor si cum poate fi oferit. Noi analizam optiunea sa fie achitata aceasta datorie, deja vom vedea maine-poimane exact cum se va intampla”, a declarat Spinu. 

Intrebat daca Gazprom ar putea intrerupe livrarile din cauza datoriilor istorice ale Moldovagaz, Andrei Spinu a declarat ca autoritatile nu au avut o promisiune fata de datoriile istorice, insa a fost o promisiune fata de realizarea auditului.

„Noi am explicat, am actionat cu buna credinta ca acest audit sa fie realizat, acum este in proces de realizare si consideram ca este de buna credinta ca si Gazprom sa nu vina cu astfel de declaratii, dar sa execute contractul si sa livreze gaz”, a mentionat ministrul. 

Totodata, Andrei Spinu a spus ca la moment companiile auditorii au primit primele pachete de documente de la Moldovagaz si sunt in proces de analiza. 

„Stiu ca au mai facut solicitari suplimentare si pe rand se analizeaza toate documentele pentru a putea veni cu o concluzie”, a mai adaugat ministru. 

Potrivit contractului semnat intre Moldovagaz si Gazprom la sfarsitul anului trecut, care a fost negociat de ministrul infrastructurii Andrei Spinu, partea moldoveneasca urma sa realizeze un audit al datoriilor pe care tara noastra le-ar avea fata de gigantul rus pana la data de 1 mai 2022. In baza acestuia, urma sa fie stabilit calendarul de achitare a datoriilor care, potrivit rusilor, ar constitui o suma mai mare de 700 de milioane de dolari. In aprilie, premierul Natalia Gavrilita a anuntat ca din cauza razboiul din Ucraina, nicio companie europeana nu s-a oferit sa faca auditul, iar din acest motiv Chisinaul nu a reusit sa respecte prevederile contractuale. La data de 13 iunie, Comisia Situatii Exceptionale a emis o dispozitie prin care a imputernicit Agentia Proprietatii Publice sa initieze negocieri directe cu companii juridice si financiare internationale care sa efectueze auditul.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Articole din aceeasi categorie