04.04.2022
Expertii romani, despre ultimatumul lui Vladimir Putin privind plata gazului rusesc in ruble: "Este o prostie. Putem uita de ea. E o mica gaselnita de PR a lui Putin"

Expertul roman, Sorin Ionita a vorbit in cadrul emisiunii IN PROfunzime despre solicitarea Kremlinului de a achita plata pentru gazul rusesc in ruble. Acesta sustine ca presedintele rus va accepta orice valuta convertibila.

Sorin IONITA, PRESEDINTELE EXPERT FORUM BUCURESTI:"Este o prostie. Putem uita de ea. E o mica gaselnita de PR a lui Putin. El va accepta orice moneda convertibila, in masura in care i se plateste. 

Daca ati vazut declaratiile de astazi a cancelarului german, a fost foarte clar: Nu putem intrerupe gazul maine, dar va fi cea mai accelerata strategie posibila, tehnic de a decupla Germania de gazul rusesc, iar in acel moment s-a terminat, pentru ca 50 de ani de istorie a Uniunii Sovietice si de constructie, de conducta de drujba, de toate care trec si prin Ucraina si prin Belarus vor ramane degeaba.

Nu mai este vorba despre Nord Stream, este vorba despre toata aceasta istorie."

Presedintele rus Vladimir Putin a decis, anterior, sa transfere platile pentru gazele naturale furnizate tarilor „neprietenoase” in ruble. El a declarat acest lucru la o intalnire cu membrii guvernului, potrivit site-ului Kremlinului.

Putin a dat Bancii Centrale Ruse si oficialilor guvernamentali o saptamana la dispozitie pentru a gasi o modalitate de a transfera plata in ruble pentru gazul pe care Rusia in furnizeaza in Europa.

In acelasi timp, presedintele a mentionat ca Rusia va continua sa furnizeze gaze naturale in conformitate cu volumele, preturile si principiile de stabilire a preturilor stabilite in contractele anterioare.

Una dintre masurile de sanctiuni impuse Rusiei de catre Occident din cauza invaziei Ucrainei a fost inghetarea rezervelor rusesti de aur si valuta stocate in strainatate. Din aceasta cauza, Rusia a pierdut accesul la aproape jumatate din rezervele sale. Anterior, Vladimir Putin le-a permis cetatenilor, companiilor si statului insusi sa plateasca in ruble datorii mari catre creditorii din tari „neprietenoase”.

Articole din aceeasi categorie