01.03.2022
Expertii romani, despre cererea de aderare la UE pe care a semnat-o astazi Vladimir Zelenski: "E nevoie de o perioada de timp de ajustare. Accederea nu poate sa fie rapida"

Presedinte Expert Forum Bucuresti, Sorin Ionita a comentat cererea pe care a semnat-o astazi presedintele Ucrainei Vladimir Zelenski privind aderarea tarii vecine la Uniunea Europeana. Ionita sustine ca este nevoie de o perioada mai lunga pentru ajustarea Ucrainei la conditiile UE. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii IN PROfunzime.

Sorin IONITA, PRESEDINTELE EXPERT FORUM BUCURESTI:"Nu intra inca Ucraina in Uniunea Europeana. Este o tactica buna a presedintelui Zelenski. Turcia, daca nu ma insel, de vreo 50 de ani a depus acea aplicatie si asta nu inseamna ca e cu ceva mai aproape. Intrarea in Uniunea Europeana nu e ca intr-un club. Acolo sunt aproape 20 de capitole de reforme si chiar nu poti sa o faci de pe o zi la alta. Ea brusc devine cea mai mare tara a UE ca intindere. Trebuie analizata un pic politica, trebuie de analizat asteptarile si votate toate deciziile posibile pe toata gama de optiuni. E nevoie de o perioada de timp de ajustare. Accederea nu poate sa fie rapida. Ca atare. nici a Moldovei nu poate sa fie rapida, pentru ca efectiv crapa institutiile pe la incheieturi daca vrei sa o bagi de azi pe maine in Uniunea Europeana. Mai sunt multe lucruri de aliniat de la standardele energetice. 

Faptul ca a depus cererea pe masa si ca ea va intra pe un parcurs, Ucraina nu este cum sunt unele tari din Balcanii de Vest si asta este problema. Cei de acolo sunt un pic mai avansati. Ucraina face cativa pasi, dar important este temperatura diplomatica."

Astazi, presedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski a semnat cererea de aderare a tarii vecine la Uniunea Europeana.

Articole din aceeasi categorie