13.03.2023
Exista vreun pericol real la adresa securitatii tarii? Ion Sturza: „Schimbarea regimului de la Chisinau este pe agenda Rusiei”. Ce spune fostul premier despre protestele partidului SOR

Fostul prim-ministrul al Republicii Moldova, Ion Sturza, a declarat ca schimbarea regimului de la Chisinau a fost pe agenda Federatiei Ruse inca de la inceputul razboiului din tara vecina, odata ce autoritaile de la Moscova si-ar dori sa aiba in spatele frontului o zona controlata de ei, care eventual le-ar permite sa avanseze din zona tarii noastra in Ucraina. Totusi, fostul premier, spune ca in prezent nu exista niciun pericol eminent, nici militar, nici de alt gen, insa, raman aceste mici piedici cauzate de protestele partidului SOR. 

„Nimeni nu isi imagina ca Ucraina va rezista atat de eroic si va fi practic scutul nostru, este de-a dreptul norocul nostru. Pentru ca noi ne-am fi trezit daca nu in patru, cinci zile, in doua, trei saptamani cu rusii la Chisinau si cu o schimbare brutala a guvernarii de la Chisinau. Ei lucrurile nu s-au intamplat asa, planurile de a schimba guvernarea de la Chisinau nu s-au materializat, dar nici nu a disparut de pe agenda Federatiei Ruse. Ei ar dori sa aiba in spatele frontului o zona controlata, care eventual le-ar permite sa avanseze din zona noastra in Ucraina”, a spus Ion Sturza.

Totusi, fostul prim-ministru considera ca opinia publica locala, dar si internationala este un pic isterizata in ceea ce priveste potentiale destabilizari sau schimbari ale puterii. Acesta mentioneaza ca chiar si informatia facuta public de catre partea ucraineana despre planurile Federatiei Ruse de destabilizare si o posibila lovitura de stat nu sunt o surpriza pentru autoritatile de la Chisinau. Odata ce Chisinaul colaboreaza pe teme de securitate cu SUA, NATO, dar si partenerii din Romania. 

„Problemele de securitate sunt cunoscute la Chisinau, sunt sub controlul autoritatilor si Guvernului in primul rand si nu exista un pericol eminent, nici militar, nici de alt gen. Da, micile inconveniente vor fi, inclusiv cauzate de asa numitele proteste a asa numitului partid SOR. Pe de alta parte rusii o fac ca rusii, de la planurile lor marete pe hartie, pana la implimentare sunt foarte multe etape, care in cazul Moldovei au intrat in derizoriu, colaborarea lor cu Sor”, a explicat fostul premier. 

Iar ce tine de protestele organizate de partidul SOR, Ion Sturza spune ca daca ar fi el la guvernare ar mentine aceste proteste, pentru ca „mai ridicole si bizare proteste” nu ar putea fi.

„Eu cate o data ma gandesc, bine ca noi avem asa protestatari ca Sor sau asa organizatori cu departamentul de la FSB, care mizeaza pe plan local local pe niste ratati, ca altfel lucrurile ar fi mult mai complicate. Eu as mentine aceste proteste, le-as stimula, pentru ca mai ridicole si bizare decat protestele lui Tauber si compania de pe strazile din Chisinau, care umbla cu Louis Vuitton. De aceste proteste daca ati vazut s-au delimitat chiar si cei mai inraiti protestatari. Ei au compromis notiunea de opozitie si atat sunt de vizibili si transparenti si atat de bine pot fi folositi in contrapropaganda. Pentru o guvernare sunt ideali”, a adaugat fostul prim-ministrul al Republicii Moldova, Ion Sturza. 

La data de 13 februarie, Maia Sandu a anuntat in cadrul unui briefing de presa ca in urmatoarea perioada Rusia isi propune sa puna in aplicare actiuni cu implicarea unor diversionisti cu pregatire militara, camuflati in civili care sa intreprinda actiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului si luare de ostatici. Primul care a vorbit despre acest lucru a fost insa presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care le-a spus saptamana trecuta liderilor din UE ca serviciile sale de spionaj au descoperit un astfel de plan si au anuntat Chisinaul.

Ieri, cu cateva ore inainte de ora la care urmau sa inceapa noile proteste organizate de partidul SOR, seful Inspectoratului General al Politiei a anuntat ca in timpul acestora, Serviciile Secrete Ruse voiau sa provoace incidente pentru a destabiliza situatia in Republica Moldova. Planul acestora insa a fost zadarnicit de oamenii legii care a avut un om infiltrat in gruparile de diversionisti, platite si cu 10 mii de dolari de persoana. Potrivit sefului Politiei Nationale, Viorel Cernauteanu, au fost formate 10 grupuri a cate 10 persoane, iar coordonarea ar fi fost organizata de o persoana din Federatia Rusa. Astfel, au fost arestate 25 de persoane implicate, printre care si rusul, care a instruit tinerii. Viorel Cernauteanu a mai spus ca persoanelor implicate le-a fost promis sprijin din partea unor forte politice din Moldova. In replica, Marina Tauber a spus ca protestele organizate de partidul SOR sunt pasnice si nu au scopul de a destabiliza situatia in tara.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie