10.10.2022
Exista vreo sansa ca autoritatile din Moldova sa verifice ce se afla in depozitul de la Cobasna, considerat mai mare depozit de armament din Europa si o amenintare pentru securitatea tarii noastre. Ce spune ministrul Apararii

Ministrul Apararii, Anatolie Nosatii, sustine ca la moment nu exista vreo posibilitate ca autoritatile din Moldova sa verifice ce se afla in depozitul de la Cobasna, considerat mai mare depozit de armament din Europa si o amenintare pentru securitatea tarii noastre. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime. 

„Consider ca in momentul actual nu este o asa posibilitate pentru ca nu se discuta de colegii din partea Rusiei, anterior au fost discutii destul de avansate unde erau tentative de a convoca o grupa de experti ca sa mearga sa analizeze pe loc. Noi ne-am dorit sa fie cu folosirea mai multor organizatii a diferitor tari pentru transparenta, insa atunci nu se dorea aceasta. Am avut planificata o vizita a expertilor pentru luna mai sa mearga la Moscova pentru discutii, dar in februarie totul s-a schimbat”, a spus Nosatii. 

Totodata, acesta a mentionat ca autoritatile au informatii doar din cadrul ultimei vizite desfasurata in 2006 de organizatii internationale, inclusiv de reprezentantii de la OSCE. 

„Acolo sunt multe munitii de artilerii, munitii de infanterie, explozibil diferite, bombe de aviatie, bombe de artilerie. Cat de periculos nu pot sa spun ca expertii trebuie sa faca o analiza a vechimii acestor munitii. Evident un impact asupra populatiei si mediului ar avea cand vorbim despre o concentratie de circa 20 de mii de tone de explozibil pe un asa teritoriu mic”, a mai adaugat ministrul. 

Depozitul din Cobasna a fost construit in 1940. Cea mai mare parte a munitiei a fost adusa acolo dupa retragerea trupelor sovietice din fosta Republica Democrata Germana, Cehoslovacia si alte tari europene. Conforma diferitelor estimari, in prezent, la Cobasna sunt stocate peste 20 de mii de munitii.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie