21.11.2022
Exista riscul ca pretul la energia electrica sa creasca? Natalia Gavrilita: "Cu cat va fi mai frig afara, cu atat se face mai scumpa energia"

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilita, sustine ca odata cu temperaturile scazute de afara, pretul la energia electrica va creste. Totodata, sefa Legislativului precizeaza ca la moment se poarta negocieri pentru incheierea unor contracte bilaterale care ar permite procurarea acesteia la un pret mai aventajos. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: "Cu cat va fi mai frig afara, cu atat se face mai scumpa energia, dar inercam sa negociem capacitati mai mari prin contracte bilaterale la un pret mai avantajos."

Intrebata, daca pretul la energia electrica ar putea ajunge la 10 lei, Natalia Gavrilita sustine ca la moment este o perioada de incertitudine, astfel nu exclude acest risc si mentioneaza ca ne asteapta o iarna grea.

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: "Sa stisti ca traim intro perioada de incertitudine, noi credem ca nu vom ajunge acolo, dar sa stiti ca deja nu mai exclud nici un risc, pentru ca vedem aceste bombardamente in Ucraina s-ar putea ca sa destabilizeze intreaga piata europeana de furnizarea energiei electrice, sa fie nevoita Ucraina sa importe mult mai mult, deci sunt riscuri reale si anume de asta ma intorc la cuvintele doamnei presedinte: "Va fi o iarna grea" "

Totodata, prim-ministrul anunta ca la moment se poarta negocieri si cu Cuciurgan, dar pana cand nu exista inca un rezultat. 

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: "In aceasta perioada de incertitudine, este foarte important sa discutam cu toata lumea si sa mentinem pacea si stabilitatea in tara, biroul de reintegrare continua sa discute in format 1+1, se discuta si pe problemele energetice, evident ca noi facem anumite calcule, despre care ar trebui sa fie pretul, cum putem ajunge la pretul si cantitatile necesare cxa sa fie avantajos. Da, se discuta, dar este o negociere. Daca nu ne putem intelege la pret sau la anumita cantitate, atunci daca gasim alternative mai bune."

Pe 31 octombrie ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a anuntat ca pentru luna noiembrie nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES, iar situatia energetica din aceasta luna va fi sustinuta de alti furnizori.

Miercuri, membrii Agentiei Nationala pentru Reglementare in Energetica au aprobat noi tarife la energia electrica. Astfel, tariful la energia electrica distribuita de FEE NORD a crescut pana la 4,81 lei per kWh de la 3,21 lei  lei per kWh, iar pentru energia electrica distribuita de Premier Energy, ANRE a aprobat un tarif de 4,77 lei per kWh, in prezent tariful, fiind de 3,15 lei per kWh. Tarifele vor intra in vigoare, dupa ce vor fi publicate in Monitorul Oficial.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie