28.04.2022
Exista pericole de 9 mai pentru securitatea tarii? Maia Sandu: „Fortele de ordine trebuie sa fie la datorie”

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, sustine ca pentru data de 9 mai a auzit diferite planuri, insa autoritatile trebuie sa mentina ordinea in tara, iar cei care vor incerca sa actioneze impotriva legii vor fi sanctionati. Declaratiile au fost facute in cadrul unei emisiuni televizate de la Jurnal TV.

„Am auzite tot feluri de planuri pe care le-au anuntat, fortele de ordine trebuie sa fie la datorie sa mentina ordinea, dar repet, cei care isi propun sa destabilizeze situatia, trebuie sa stie ca vor fi sanctionati”, a precizat Maia Sandu.

Totodata, presedintele tarii a mai adaugat ca la data de 9 mai sunt acceptate doar evenimentele pasnice in cadrul carora vor fi comemorate persoanele care si-au pierdut viata in cel de-al doilea razboi mondial.

„Parada nu se organizeaza in Republica Moldova de 9 mai, se pot organiza tot felul de mitinguri, evenimente pasnice, comemorarea celor care si-au pierdut viata in cel de-al doilea razboi mondial. Sunt lucruri acceptate, potrivite in forma care ele sunt pentru comemorare si nu pentru incitare la ura, pentru promovarea razboiului sau alte lucruri de acest fel. Sunt oameni care comemoreaza, sunt oameni care fac spectacol, iar cei care fac spectacol trebuie sa respecte legea”, a mai mentionat sefa statului.

Proiectul de lege privind interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propaga razboiul a fost votata in cadrul sedintei Parlamentului de catre deputatii PAS.  Printre acestea se numara literele "V" si "Z", dar si panglica Sfantul Gheorghe.

Ulerior, fostul presedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat ca la 9 mai va purta la piept panglica Sfantului Gheorghe asa ca si in anii precedenti.

Legea privind interzicerea simbolurilor care propaga razboiul a intrat in vigoare pe 20 aprilie, fiind publicata in Monitorul Oficial. Potrivit proiectului de lege, pentru confectionarea, vanzarea si detinerea simbolurilor respective, persoanele fizice risca o amenda de la 4 500 pana la 9 000 de lei sau munca neremunerata in folosul comunitatii de la 30 pana la 60 de ore, iar persoanele juridice si cu functii publice, care vor incalca legea, risca o amenda de la 9 000 pana la 18 000 de lei.

Articole din aceeasi categorie