01.05.2020
Exclusiv la In PROfunzime. Primele declaratii ale ministrului de Externe din Romania, dupa aprobarea a 3,5 milioane de euro - ajutor umanitar medical pentru tara noastra - VIDEO

Ministrul de Externe al Romaniei a declarat in cadrul emisiunii In PROfunzime ca Guvernul a aprobat 3,5 milioane de euro - ajutor umanitar medical pentru Republica Moldova. Totodata, Bogdan Aurescu, a indemnat autoritatile de la noi sa se concentreze pe reforme concrete, intrucat integrarea europeana nu se poate face doar prin demersuri diplomatice.

Bogdan AURESCU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE DIN ROMANIA: "Este un ajutor care vine la initiativa Romaniei. Acum 3 zile, presedintele Klaus Iohannis a luat hotararea impreuna cu prim-ministrul, Ludovic Orban. Este o decizie cu doua componente.

Prima este cea pe care ati vazut-o la Chisinau. Aceasta misiune medicala romaneasca formata din 52 de persoane dintre care 41 medici si asistenti medicali.

Iar a doua componenta este decizia de a aborda o donatie a guvernului Romaniei. Decizia a fost luata deja la sedinta saptamanala a guvernului Romaniei. Este vorba despre aprobarea unei donatii in valoare de 3,5 milioane de euro pentru cetatenii din RM. Pentru echipamente medicale, medicamente si alte materiale care sunt necesare in lupta impotriva pandemiei. Premierul a anuntat ca intre aceste materiale se vor regasi si 500 de mii masti de protectie, 50 mii combinezoane si altele".

Lorena BOGZA: Cum ati gasit situatia in Republica Moldova. Care sunt relatiile intre autoritatile de la Bucuresti si Chisinau?

Bogdan AURESCU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE DIN ROMANIA: "Pe 27 aprilie sunt 10 ani de parteneriat strategic pentru integrarea Republicii Moldova in UE. Ramane un obiectiv important pe care il sprijinim, pentru cetatenii RM, pentru dezvoltarea economica, asigurarea bunastarii tarii ca sa se intregreze in UE.

Am discutat cu omologul meu Oleg Tulea si premierul Ion Chicu, despre sustinerea pentru integrarea europeana si ca nu se poate de ajuns prin demersuri diplomatice, dar prin fapte concrete si sa fie materializate in reforme.

Este important ca in ciuda efectelor negative pe care le are pandemia, ca autoritalie sa se concentreze pe reforme concrete".

Astazi, Executivul din Romania a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii cu 3,5 milioane de euro din Fondul de rezerva bugetara, pentru acordarea unui ajutor umanitar medical cu titlu gratuit, necesar in lupta anti-COVID, pentru Republica Moldova.

Ludovic Orban a punctat ca este foarte important ca intr-un timp cat mai scurt, saptamana viitoare, sa fie finalizate procedurile in vederea transmiterii materialelor, echipamentelor, substantelor si medicamentelor care vor fi donate cetatenilor moldoveni.

"Este mare nevoie, in Basarabia este o penurie de astfel de materiale si cred ca noi, acum, dupa ce am reusit sa stabilizam situatia de la noi, trebuie sa ne aratam solidaritatea catre Republica Moldova", a spus Orban.

In context, premierul Ludovic Orban i-a informat pe colegii din Guvern despre participarea, joi, la Iasi, la plecarea unei echipe medicale formate din 42 de medici si asistenti in Republica Moldova, unde vor ajuta la tratarea persoanelor cu COVID-19.

"Astazi am fost la Iasi, unde am fost alaturi de o entuziasta si foarte frumoasa echipa de cadre medicale, medici si asistente care, in mod voluntar, au plecat pentru o misiune de ajutorare a fratilor nostri de peste Prut, care timp de 15 zile vor lucra in spitalele din Chisinau, Cahul si Balti pentru a trata pacientii din Republica Moldova si pentru a sustine sistemul de sanatate greu incercat din tara sora de peste Prut", a adaugat Orban.

Articole din aceeasi categorie