30.04.2020
Europarlamentarul, Siegfried Muresan, spune ca premierul RM are o guvernare proasta pe timp de pandemie: "Guvernul Chicu este al vorbelor, si nu al faptelor. Sunt suparat pe acest guvern" - VIDEO

Europarlamentarul, Siegfried Muresan, sustine ca Ion Chicu guverneaza prost Republica Moldova pe timp de pandemie si ar putea sa pregateasca mai bine spitalele si sa creasca stocurile necesare inainte de raspandirea virusului COVID - 19 in tara noastra. Declaratiile au fost facute, astazi, in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Muresan a afirmat ca pana acum n-a fost vazut sa vina cu declaratii ferme la adresa guvernului Chicu: "Am considerat ca cea mai inteleapta optiune este sa privesc si sa evaluez dca isi va indeplini promisiunile."

Totodata, europarlamentarul a precizat despre doua concluzii pe care le-a tras analizand guvernarea lui Ion Chicu:

1.Este un guvern al vorbelor si nu al faptelor;

2.Prosta guvernare din ultimele luni afecteaza cetatenii in vreme de criza. Daca guvernul ar fi crescut stocurile, era sa fie pregatita de aceasta situatie. Sunt suparat pe acest guvern. Puteau pregati mai bine spitalele. Sufera medicii din prima linie.

Intrebat daca se va intalni cu Ion Chicu, europarlamentarul a raspuns: "Ma mai gandesc".

Lorena BOGZA: Despre ce ajutor din partea UE este vorba?

Siegfried MURESAN, MEMBRU AL PARLAMENTULUI EUROPEAN: "UE a alocat Republicii Moldova 100 milioane de euro asistenta macrofinanciara. Anul trecut, in timpul guvernarii Maia Sandu, s-a reusit absorbtia primei rate. Guvernele anterioare n-au reusit sa absoarba niciun ban din acea asistenta macrofinanciara. Insa, Maia Sandu a reusit sa absoarba o transa de 30 de milioane de euro. Mai sunt 70 milioane care asteapta sa fie absorbite. Durata de expirare ai acestor bani este iulie 2020. Moldova trebuie sa se pregateasca sa suplineasca conditionalitatile.

In plus, UE a spus ca mai acorda 100 de milioane asistenta macrofinanciara. In plus, 87 milioane de euro nerambursabile este pentru nevoi urgente in aceasta perioada de criza. Achizitionarea de echipaemente medicale, toate in lupta impotriva coronavirusului".

Revenind la 100 de milioane de euro alocate din UE, Muresan a precizat ca in timpul guvernarii PD nu s-a reusit, n-a venit nicio transa. Pe timpul guvernarii Maia Sandu a venit prima transa, aproape ca indeplinise toate conditionalitatile pentru a doua.

"Guvernul Chicu a tras frana", a declarat europarlamentarul. Muresan zice ca Chicu a inghetat reformele in relatii cu Uniunea Europeana: "Pentru a doua transa era totul pregatit, era necesar sa faca eforturi mici. Nu s-a reusit sa-i absoarba".

Articole din aceeasi categorie