05.04.2022
Europarlamentarul Siegfried Muresan, interviu pentru PRO TV: „Institutiile europene au un interes mai mare ca niciodata de a ajuta Moldova in aderarea la UE”. Interviul integral - VIDEO

Europarlamentarul roman, Siegfried Muresan, sustine ca cererea Republicii Moldova de aderare la UE a ajuns la Consiliul de Ministri, iar institutiile europene au un interes mai mare ca niciodata de a ajuta tara noastra. De asemenea, Muresan a declarat ca Moldova trebuie sa faca in perioada urmatoare, ceea ce a facut in ultimele luni: reforme, care intaresc sistemele publice, care intaresc justitia, care construiesc institutii puternice, libere, independente si sa actioneze in continuare in spiritul valorilor europene asa cum a facut acum in timpul in care au venit multi refugiati din Ucraina in Republica Moldova. Declaratiile au fost facute in cadrul unui interviu pentru PRO TV Chisinau. 

„Ne apucam de treaba la nivel european pentru a parcurge urmatoarele etape cat mai repede. Cererea Republicii Moldova de aderare la UE a ajuns la Consiliul de Ministrii a Uniunii Europene si fara intarziere, Consiliul a cerut Comisiei Europene sa parcurgem urmatoarele etape, sa pregateasca opinia pentru a sti exact unde suntem si care sunt lucrurile de facut in perioada urmatoare. Mesajul este: ne-am apucat de treaba, exista la nivelul institutiilor europene un interes mai mare de a ajuta Republica Moldova, mai mult interes pentru intarirea relatiilor dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana, decat a existat oricand”, a spus Muresan. 

Europarlamentarul a mentionat ca sustine introducerea Republicii Moldova in piata interna europeana, ceea ce inseamna si mai multe schimburi economice si comerciale, mai multe investitii europene, mai multe locuri de munca, libertate de miscare pentru oamenii, pentru bunurile, serviciile si capitalurile din Moldova pe toata piata interna europeana de 450 de mln de consumatori.

„Chiar si pana la momentul la care vom finaliza aderarea vor fi multe lucruri concrete, bune pentru oameni in acest proces. Republica Moldova trebuie doar sa faca in perioada urmatoare ceea ce a facut in ultimele luni. Reformele, care intaresc sistemele publice, care intaresc justitia, care construiesc institutii puternice, libere, independente si sa actioneze in continuare in spiritul valorilor europene asa cum au facut acum in timpul in care au venit multi refugiati din Ucraina in Moldova. Felul cum Moldova a primit refugiatii i-a dat un plus de incredere din partea UE”, a declarat Muresan.

Europarlamentarul a explicat ca platforma de sprijin pentru Republica Moldova, initiata de Romania, Germania si Franta, care va avea loc la Berlin este un sprijin si ajutor international pentru Moldova, in contextul conflictului militar din Ucraina, dar si pentru dezvoltarea economica a tarii noastre. „Cat mai mult sprijin financiar si fonduri nerambursabile. Inseamna o sansa in plus pentru Republica Moldova de a se prezenta partenerilor internationali. Aceasta platforma va da posibilitatea intregii lumi sa vada Republica Moldova asa cum este ea - o tara pro-europeana, hotarata sa faca progrese in arpopierea de UE.”

Siegfried Muresan a spus ca includerea Republicii Moldova in platforma de achizitionare a gazelor naturale inseamna ca Uniunea Europeana va achizitiona la comun gaz de pe pietele internationale, atunci cand gazul exista, cand este la dispozitie, cand pretul este mic, il va stoca si il va pune la dispozitia tarilor care au nevoie, inclusiv Republicii Moldova.  „In septembrie 2021 a cerut in plenul Parlamentului Europan achizitii la comun si capacitati comune de stocare pentru energie, in special pentru gaz pentru toata Uniunea Europeana. In timpul crizei gazelor de anul trecut, UE a ajutat Moldova, dar a facut-o ad hoc, acum vom avea gaz, va fi achzitionat, va fi stocat la comun si vom putea pune la dispozitia Republicii Moldova, daca are nevoie intr-un fel predictibil”, a mai adaugat Muresan.

Europarlamentatul a mai vorbit si despre criza din Transnistria si cum poate influenta asta la aderarea Republicii Moldova la UE. „Sigur ca exista un dialog intre autoritatile de la Chisinau si oamenii din regiunea transnistreana. Deci, sigur ca situatia in ceea ce priveste conflictul transnistrean va trebui sa evolueze favorabil inainte de data aderarii, insa, am doua recomandari aici: sa nu speculam si sa nu ne blocam in dosarul transnistrean. Sunt foarte multe lucruri privind apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana pe care le putem face acum.”

Articole din aceeasi categorie