17.07.2020
Europarlamentarul, Siegfried Muresan, despre modificarea Codului electoral initiat de PSRM: "Risca sa afecteze procesul electoral democratic"

Europarlamentarul, Siegfried Muresan, s-a pronuntat cu privire la modificarea Codului electoral initiat de PSRM si spune ca acest lucru risca sa afecteze procesul electoral democratic.

Siegfried MURESAN, EUROPARLAMENTAR: "Proiectul de lege privind modificarea Codului electoral al Republicii Moldova, initiat de PSRM, cuprinde o serie de propuneri care risca sa afecteze procesul electoral democratic:

-Proiectul de lege interzice sub orice forma implicarea organizatiilor non-comerciale in campania electorala. Desi acesta prevede interzicerea agitatiei electorale si de catre biserici si culte religioase, aceste entitati sunt avantajate in raport cu alte organizatii ale societatii civile carora li s-a ingradit orice implicare in campanie electorala, cum ar fi monitorizarea alegerilor, declaratii publice privind neregulile detectate in timpul campaniei electorale etc.

-Proiectul de lege propune reducerea timpului de vot cu 2 ore. Acest amendament pare sa nu rezolve problemele constate la alegerile prezidentiale din 2016 in special in Diaspora. Mai mult decat atat, in contextul pandemiei de COVID-19, scopul principal al autoritatilor ar trebui sa fie evitarea aglomeratiei in sectiile de votare, nu limitarea dreptului la vot prin reducerea timpului pus la dispozitia cetatenilor.

-Proiectul de lege nu contine nicio dispozitie privind sanctionarea transportului organizat al alegatorilor si mituirea acestora pentru a obtine un rezultat in favoarea unui anumit candidat.

-Proiectul de lege extinde competentele Consiliului Audiovizualului care poate sanctiona abuziv si in mod discretionar furnizorii de servicii media, inclusiv prin suspendarea licentei de radiodifuziune.

Totodata, Muresan spune ca cetatenii RM au nevoie de un Cod Electoral care sa corespunda standardelor democratice, dar si angajamentelor asumate de catre autoritati in fata partenerilor internationali, inclusiv Uniunea Europeana:"Astept ca deputatii din Parlamentul Republicii Moldova sa asigure o evaluare corecta a propunerilor de modificare si ca varianta finala a legii sa imbunatateasca procesul electoral, nu sa creeze noi probleme."

Articole din aceeasi categorie