03.05.2022
Europarlamentar: „Uniunea Europeana este ingrijorata de securitatea Moldovei in contextul ultimelor evenimente din regiunea transnistreana”

Europarlamentarul roman, Dragos Tudorache, sustine ca Uniunea Europeana este ingrijorata pentru securitatea Moldovei in contextul ultimelor evenimente care au avut loc in regiunea transnistreana, iar acest subiect va fi discutat in plenul Parlamentului European. Declaratiile au fost facute in cadrul unei emisiuni televizate de la JurnalTV.

„Ingrijorari desigur ca exista si nu neaparat dupa ce a relatat ziarul The Times. Ingrijorarile exista de saptamana trecuta, dupa ce au avut loc acele incidente de securitate in regiunea transnistreana. Dovada acestei ingrijorari este si faptul ca in aceasta saptamana vom dezbate si vom adopta in plenul Parlamentului European o rezolutie care nu era initial prevazuta pentru agenda de plen. Dat fiind faptul ca a fost introdusa in ultimul moment si ca o vom dezbate, demonstreaza tocmai atentia politica majora si ingrijorarile pentru ceea ce se intampla la Chisinau”, a declarat europarlamentarul.

De asemenea, Dragos Tudorache a mai adaugat ca UE nu doreste sa faca speculatii si indeamna cetatenii din Moldova sa pastreze calmul.

„Nu as vrea sa mergem pe speculatii si sa intram in scenarii care sa ne duca in zona de a ghici ce se va intampla. Apelul la calm facut si de catre autoritatile de la Chisinau trebuie respectat si sa facem tot ceea ce tine de noi sa descurajam orice actiune de a destabiliza securitatea Moldovei”, a mai mentionat Tudorache.

Ieri, ziarul britanic The Times a declarat ca Rusia ar intentiona sa deschida un nou front impotriva Ucranei, context in care este posibil ca in viitorul apropiat sa aiba loc un atac asupra Republicii Moldova. 

In ultima perioada, situatia din regiunea transnistreana a devenit tensionata, dupa ce au fost raportate mai multe explozii. Ca urmare, asa-zisele autoritati de la Tiraspol au instituit nivel rosu de amenintare terorista, fiind instalate blocuri de beton la intrarea in localitatile din regiune, iar libera circulatie a fost restrictionata.

Articole din aceeasi categorie