20.02.2023
Europarlamentar, despre planurile Moscovei in Moldova: „Rusiei nu-i convine actuala conducere de la Chisinau. Cei de acolo vor o Moldova slaba, santajabila si cu cetateni saraci”. Ce spune Muresan despre protestul organizat de Sor

Rusiei nu-i convine actuala conducere de la Chisinau, sustine europarlamentarul Siegfried Muresan. Acesta spune ca Moscova isi doreste o Moldova slaba, santajabila, manipulabila, cu cetateni saraci, iar din acest motiv directia curajoasa pe care a apucat-o Moldova nu este pe placul celor de la Kremlin. Declaratiile au fost facute de catre presedintele Delegatiei Parlamentului European la Comitetul de Asociere UE-RM, in cadrul emsiunii In Profunzime. 

„Cred ca presedintele Maia Sandu a spus cele mai importante lucruri si de fapt tot ceea ce este de spus pe acest subiect si anume ca in mod categoric Federatiei Ruse nu-i convine actuala conducere a Republicii Moldova fiindca la ultimele alegeri prezidentiale si parlamentare oamenii au votat si au spus ca vor modernizarea Republicii Moldova. O Republica Moldova puternica pe propriile picioare, in care oamenii sa traiasca la fel ca in Uniunea Europeana. O tara in care sa domneasca legea, justitia sa fie puternica, independenta, sa-si faca treaba. O Republica Moldova in care cetatenii sa fie pe propriile picioare, iar Federatia Rusa vrea exact pe dos. Rusia vrea o Moldova slaba, santajabila, manipulabila, cu cetateni saraci, controlabili si la dispozitia politicienilor. De aceea, e clar ca directia curajoasa pe care a apucat-o Moldova nu este pe plac Rusiei si de aceea e clar ca exista o preocupare permanenta in Federatia Rusa de a incerca sa dezinformeze, sa manipuleze, sa vina cu stiri false si chiar sa destabilizeze”, a declarat deputatul european.

Totodata, acesta a spus ca protestul de ieri din capitala a fost un test important, in primul rand pentru autoritati.

„M-am bucurat sa vad ca autoritatile, politia au avut pe toata durata protestului controlul deplin al situatiei”, a mai mentionat Muresan. 

Ieri, dupa o pauza de cateva luni, membrii si simpatizantii Partidului SOR au iesit din nou la protest. Acestia s-au adunat in centrul capitalei pentru a cere celor de la conducere sa achite cetatenilor intergal facturile pentru serviciile comunale. 

La data de 13 februarie, Maia Sandu a anuntat in cadrul unui briefing de presa ca in urmatoarea perioada Rusia isi propune sa puna in aplicare actiuni cu implicarea unor diversionisti cu pregatire militara, camuflati in civili care sa intreprinda actiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului si luare de ostatici.

Primul care a vorbit despre acest lucru a fost insa presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care le-a spus saptamana trecuta liderilor din UE ca serviciile sale de spionaj au descoperit un astfel de plan si au anuntat Chisinaul.

Articole din aceeasi categorie