07.06.2024
„Este responsabilitatea ministerului Apărării și SIS să verifice oamenii care acced în astfel de funcții”. Reacția procurorului general privind investigația în care este vizat fostul șef al Marelui Stat Major

Procurorul general, Ion Munteanu, susține că responsabili de identificarea, verificarea și contracararea persoanelor care ar putea aduce daune statului Republicii Moldova este ministerul Apărării și Serviciul de Informație și Securitate. Totodată, procurorul se arată dezamăgit de serviciile din țara noastră, întrucât nu au reușit să descopere o astfel de încălcare într-o perioadă de 20 de ani, cât acesta a deținut funcții importante. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii În PROfunzime.

Ion MUNTEANU, PROCUROR GENERAL: „La ziua de ieri, cănd această informație a devenit publică, procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Penale s-au autosesizat pe acest fapt. Imediat au solicitat informații suplimentare de la Serviciul de Informare și Securitate, careva informații au parvenit astăzi la adresa procuraturii generale care a fosr redirecționată către procuratura de Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, scopul investigației actuale sau care este la moment, este să confirmăm în ce măsură sunt autentice și in ce măsură aceste mesaje într-adevăr au dus atingeri în interesul statului Republica Moldova.”

Totodată, întrebat dacă aceste informații transmise de Gorgan către GRU au dăunat statul Republica Moldova, Ion Munteanu a evitat să ofere un comentariu.

Ion MUNTEANU, PROCUROR GENERAL: „Nu vreau să fac concluzii pripite, eu altfel îmi pun întrebarea „De ce noi nu am știut despre acest fapt mai înainte sau de ce procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, care este responsabilă de astfel de investigații trebuie să afle din presă?”

De asemenea, Ion Munteanu a menționat că va avea loc o investigație îndelungată, deaorece este vorba de o persoană care a ocupat o funcție importantă timp de 20 de ani.

Ion MUNTEANU, PROCUROR GENERAL: „Aceasta va fi a doua parte de investigație, să înțelegem de aceste fapte a putut fi tolerate atâta timp.”

Ulterior, procurorul a menționat că responsabili de această faptă nu se face procuratura generală.

Ion MUNTEANU, PROCUROR GENERAL: „Responsabilitatea ministerului Apărării și Serviciul de Informație și Securitate să verifice exact oamenii care acced în astfel de funcții.”

Publicația The Insider a făcut o investigație potrivit căreia fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan, a transmis informații către GRU despre situația politică de la Chișinău și despre vizitele ucrainenilor veniți să cumpere armament.

Ulterior, președinția a reacționat la investigație: „Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie”.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie