21.11.2019
„Este federalizarea un subiect discutat cu partea rusa in acest moment?" Cum raspunde Igor Dodon la aceasta intrebare - VIDEO
Igor Dodon sustine ca subiectul federalizarii RM nu poate fi discutat cu nimeni si nici nu va fi discutat in viitorul apropiat. Declaratiile au fost facute de seful statului in cadrul emisiunii InPROfunzime cu Lorena Bogza.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE: „Care este pozitia Republicii Moldova vizavi de acest lucru?"

Igor DODON, PRESEDINTELE RM: „Reglemetarea conflictului transnistrean, reglemenetarea politica, nu poate fi discutata doar la nivel bilateral cu o tara, deci ea poate fi discutata doar in formatul 5+2. Ceea ce se discuta cu partenerii este despre dinamica implemantarii deciziilor care au fost luate in formatul 5+2, noi avem acum in procesul de implementare asa numitul proces verbal de la Berlin din 2016 si dupa. Procesul de Berlin plus discutiile mele cu Vladimir Krasnoselski in ianuarie 2017 care prevede 8 puncte de interes pentru cei din stanga Nistrului si 4 de interes pentru Chisinau. Din aceste 8 puncte au fost solutionate 6, au mai ramas doua si anume aceste subiecte se discuta cu fiecare in parte."

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE: „Este federalizarea un subiect discutat cu partea rusa in acest moment?"

Igor DODON, PRESEDINTELE RM: „Nu, nu poate fi discutat cu nimeni subiectul de federalizare."

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE: „Este federalizarea o solutie pentru rezolvarea conflictului transnistrean din acest moment?"

Igor DODON, PRESEDINTELE RM:Categoric nu, nici in viitor. In viitor eu cred ca noi trebuie sa discutam, dar formula de federalizare nu este acum pe ordinea de zi si nu cred ca va fi in timpul apropiat. Nici o formula nu poate fi discutata cu Rusia despre statutul Transnistriei, pentru ca astfel de decizii luate de comun, in primul rand la Chisinau, trebuie sa avem un consens national. Dupa ce am discutat la Chisinau trebuie sa discutam cu Tiraspolul, sa-i convingem pe aceasta formula, doar dupa aceasta se discuta in format clar. Federalizarea ca concept de reglementare a conflictului transnistrean nu este pe ordinea de zi si nu va fi nici pe viitor, punct."

Acum cinci luni, cand socialistii au anuntat despre o alianta cu blocul ACUM, au fost publicate cateva filmulete de o televiziune ce ii apartine lui Vlad Plahotniuc in care apare Igor Dodon discutand cu liderul PD, despre federalizarea tarii.

Ulterior, Igor Dodon a declarat ca toate imaginile video, care au aparut in spatiul public, ar fi fost editate, iar declaratiile au fost scoase din context.

VEZI SI: Igor Dodon: "Cuvantul federalizare a fost spus de Plahotniuc lui Kozak, marti, la mine in birou"

VEZI SI: PROBA VIDEO 2, publicata de Publika. In imagini, Igor Dodon ar promite ca Rusia va inchide dosarele penale pe numele lui Plahotniuc dupa ce semneaza acordul de federalizare a tarii - VIDEO

Articole din aceeasi categorie