14.11.2022
Este acum Moldova victima unui razboi hibrid? Alexandru Musteata, la emisiunea In PROfunzime: "Nu doar in acest moment, dar deja de ani buni. Dupa 24 februarie si pe parcursul timpului el s-a intensificat"

Seful Serviciului de Informatii si Securitate, Alexandru Musteata, sustine ca Republica Moldova, deja de ani buni este victima unui razboi hibrid, care dupa 24 februarie a inceput sa se intensifice. Totodata, acesta sustine ca principalul scop al acestui razboi hibrid ar fi sa creeze destabilizare, panica in randul societatii si totodata sa erodeze din increderea cetateanului in institutiile publice. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Alexandru MUSTEATA, SEFUL SERVICIULUI DE INFORMATII SI SECURITATE: "Si nu doar in acest moment, dar deja de ani buni. Ceea ce trebuie sa intelegem acum e ca instrumentele razboiului hibrid dupa 24 februarie si ulterior pe parcursul timpului ele s-au intensificat si fiecare luna ele deveneau tot mai intense si mai intense si mai multe. Intr-un razboi hibrid se folosesc toate instrumentele posibile cu exceptia celui militar. Avem parte de dezinformare. Deci, avem acum o intensificare extraordinara de mesaje false, manipulari, incercari de a justifica razboiul, violenta, chemarea la nesupunere civica, chemari la separatizm. Multe actiuni in spatiul informational si el se umple cu foarte multe informatii, care de fapt tinde sa creeze destabilizare, panica in randul societatii si totodata sa erodeze din increderea cetateanului in institutiile publice. Doi, instrumentul economic, ori razboiul a fost un factor agravant, atunci cand majoritatea fluxurilor de import si export se duceau prin Ucraina s-au oprit la 24 februarie si atunci a trebuit intreaga economie sa se reorienteze. Aceasta a influentat preturile, aceasta a influentat lanturile. Instrumentul energetic, acum il simtim din plin, Republica Moldova avea o dependenta dubla fata de gaz, pentru ca gazul era unicul instrument si electricitatea produsa din acel gaz era alt instrument. O reducere a volumului de gaz in anumite cote minime si critice, asta ar insemna ca din acel gaz nu se mai produce energie electrica. Respectiv se amplifica si se folosesc mai multe instrumente si toate in paralel din pacate. Si avem si alte chestii care se numeste activitate survesiva, in care sunt actori, de diferit palier, inclusiv si publici care mai mult sau mai putin reprezinta interesele Federatiei Ruse, in cazul dat, cu anumite apeluri, cu anumite actiuni care le fac in cat sa destersioneze activitatea curenta, atat a institutiilor guvernamentale, cat si a intregii societati."

Intrebat, care este rolul SIS-ului in aceste situatii, Alexandru Musteata sustine ca acest serviciu indeplineste trei etape importante, ca colectarea informatie, analizarea acesteia si deja transmiterea acesteia in instanta de judecata.

Alexandru MUSTEATA, SEFUL SERVICIULUI DE INFORMATII SI SECURITATE: "Daca sa luam activitatea serviciului, poate fi impartit in trei etape: Prima etapa colectarea de informatii prin diferite paliere, fie ca e prin resurse secrete umane, fie ca e prin date deschise, fie prin verificari de baze de date speciale. Toata aceasta informatie se aduna. A doua etapa este pe analitica, pentru ca prin analitica abia se vad tendintele, se vad scenarii, se vad riscurile, care s-ar putea materializa, care sunt anumiti indici, trigheri la care trebuie sa atragem atentie. Si partea analitica orienteaza deja partea operativa de colectare a datelor intr-o anumita directie ca sa ne uitam mai atent. Si partea a treia tine de prevenire si contracarare. Si aici in dependenta de ce identificam sunt diferite instrumente: Primul, cel mai clasic, asa prevede legea, daca vedem o activitate infractionala atunci mergem la procurori si daca procurorul considera ca este suficienta informatie pentru a initia o cauza penala."

La 4 noiembrie, Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a vorbit despre situatia energetica din tara intr-un interviu pentru Euronews Romania. Acesta a declarat ca decizia Gazprom de a livra doar 50% tarii noastre din necesarul de volume de gaze naturale ar avea un motiv politic si proabil este o forma de razboi hibrid asupra Republicii Moldova. Mai mult decat atat, ministrul considera ca si decizia Centralei de la Cuciurgan de a sista livrarile de energie electrica catre malul drept al Nistrului, la fel ar fi parte a unui scenariu. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie