31.08.2022
E zi de sarbatoare! Republica Moldova marcheaza Ziua Limbii Romane. Cum a evoluat celebrarea acestei zile pe parcursul anilor

Sarbatoarea Limba Noastra cea Romana isi are originea in 1989. Atunci, moldovenii au revenit la alfabetul latin si, ulterior, la denumirea de limba romana. Dupa 1994, limba oficiala a devenit moldoveneasca, iar odata cu asta si un subiect de disputa ce dureaza pana astazi.

La 27 august 1989, Marea Adunare Nationala de la Chisinau a constrans Prezidiul Sovietului Suprem al RSSM sa modifice Constitutia, astfel incat limba romana sa devina limba de stat.

Decizia a fost luata sub presiunea miilor de oameni care protestau in strada.

Pentru publicarea manualelor in limba romana a fost nevoie de circa 7 ani. Totusi in 1994, Partidul Democrat Agrar, promotor al ideii moldovenismului, a schimbat denumirea limbii si sarbatorii.

"Limba moldoveneasca" a devenit limba de stat, iar pe 31 august moldovenii au inceput sa sarbatoreasca Ziua Limbii Noastre si nu Ziua Limbii Romane. O data cu venirea comunistilor la putere, in 2001, manifestatiile dedicate sarbatorii Limba Noastra nu mai sunt organizate la nivel de stat.

Inaltii demnitari isi facusera un obicei din a lipsi de la ceremonii, iar traditia de a instala cate un bust pe aleea clasicilor a fost intrerupta fara niciun motiv.

Mai mult, in anul 2003 a fost editat controversatul dictionar moldo-roman al lui Vasile Stati, care urmarea sa demonstreze ca intre moldoveneasca si romana exista diferente. Timp de mai bine de doua decenii denumirea limbii a fost un subiect de disputa intre politicieni si un instrument de manipulare a electoratului. 

Articole din aceeasi categorie