02.02.2021
Dupa PAS, Platforma DA si PD au anuntat ca nu vor vota Guvernul Gavrilita. Desi nu au spus-o transant, si socialistii ar putea respinge propunerea Maiei Sandu. Declaratiile facute la InPROfunzime - VIDEO

Dupa PAS, Platforma DA si Partidul Democrat au anuntat pentru prima data clar, aseara la emisiunea In Profunzime ca nu vor vota Guvernul Gavrilita. Desi PSRM nu a spus transant, deputatul Vlad Batrancea a sugerat ca socialistii ar putea respinge propunerea Maiei Sandu. Totodata, Pro Moldova si Pentru Moldova care au declarat ca nu isi doresc anticipate sustin ca inca nu au decis cum vor proceda. 

Alexandru SLUSARI, DEPUTAT PLATFORMA DA: "Tinand cont de pozitia doamnei presedinte, luand act de faptul ca PAS a refuzat sa voteze pentru propria canditatura, in asemenea situatie politica, Platforma Da a luat decizia unanima la biroul politic ca noi nu vom vota pentru doamna Gavrilita."

Democratii sustin ca asteapta inca sa discute cu presedintele, dar si cu Natalia Gavrilita, desi aseara au spus clar ca nu vor vota candidatura acesteia.

Dumitru DIACOV, DEPUTAT PD: "Noi nu vom participa sigur ca la acest vot, urmarim si noi ce se intampla."

Totusi, Dumitru Diacov a dat de inteles ca el personal nu isi doreste acum anticipate. Acesta sustine ca urmatorul parlament nu isi va schimba configuratiile. Iar socialistii sustin ca vor lua decizia in plen, atunci cand Gavrilita va veni sa-si prezinte cabinetul de ministri si programul, intrucat cei de la PAS nu au mers la dialog, iar din acest motiv nu au luat o decizie. Totusi, desi nu a spus-o direct, Batrancea a dat de inteles ca nu vor vota pentru.

Vlad BATRANCEA, DEPUTAT PSRM: "Scenariul cel mai probabil sunt alegerile parlamentare anticipate. Daca noi am dori sa mentinem un guvern, de ce a trebuit sa plece domnul Chicu pe 23 decembrie? - In a doua incercare, daca nu e votat in prima exista vreo sansa ca PSRM sa se razgandeasca si sa ne voteze din a doua incercare Guvernul? - Sansele, teoretic evident ca sunt, practic nu sunt sigur.”

Valentina URSU, JURNALISTA RADIO EUROPA LIBERA: "Cel mai probabil, in sanul PSRM se discuta scenariul ca trebuie se ajunga la anticipate pentru ca s-a inteles si de la domnul Batrancea ca nu ar fi bine sa-si asume ei acest guvern pentru ca in asemnea situatie ei se vor pomeni intre ciocan si nicovala. Ce vor spune alegatorilor lor? Ca au votat guvernul Maiei Sandu? Si de ce l-au votat?"

Cei de la PAS, care au spus primii ca nu vor vota, sutin ca sunt pregatiti si pentru scenariul in care Guvernul Gavrilita va fi votat. 

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "In cazul in care PSRM va trisa si nu va merge la anticipate, noi ne vom asuma actul guvernarii, dar oricum vom duce spre anticipate pentru ca acest Parlament trebuie sa plece."

Igor Grosu a evitat sa dea nume care se vor regasi in cabinetul lui Gavrilita, dar a spus ca lucreaza impreuna la pregatirea programului care, potrivit lui, va fi unul bun. Andrian Candu a anuntat ca Pro Moldova urmeaza sa ia o decizie in perioada urmatoare, desi intelege ca votul formatiunii pe care o conduce nu va schimba nimic.

Andrian CANDU, DEPUTAT PRO MOLDOVA: "Inca nu am decis, dar vom lua o deczie in centextul in care toate fractiunile spun ca mergem spre anticipate."

Cei de la platforma „Pentru Moldova” din care fac parte si deputatii Partidului Sor, spun ca tara are nevoie de un guvern provizoriu, pe care ei sunt gata sa si-l asume, avand si o propunere de candidat. Ei sustin ca vor lua decizia in privinta Nataliei Gavrilita in perioada urmatoare.

Sergiu SIRBU, DEPUTAT NEAFILIAT: "Probabil vom veni in parlament si vom fi foarte activi si vom da foarte multe intrebari ca sa auzim raspunsuri de la doamna Gavrilita cum vede iesirea din criza."

Deputatii sustin ca sedinta plenara unde Gavrilita isi va prezenta programul ar putea avea loc la inceputul saptamanii viitoare. Totodata, cei de la PAS si PSRM au anuntat ca au discutat despre eventuala data a alegerilor anticipate care ar putea avea loc la mijlocul lunii iunie. Pentru ca anticipatele sa poata fi declansate este nevoie ca doua incercari de a vota Guvernul sa esueze in Parlament. 

Articole din aceeasi categorie