30.05.2022
Dupa demisia lui Alexandr Esaulenco, Maia Sandu spune ca deja este un candidat in functia de sef al SIS: "Este un potential candidat, vine din afara sistemului de securitate"

In cadrul emisiunii IN PROfunzime, presedintele Maia Sandu a venit cu o reactie despre demisia Seful Serviciului de Informatii si Securitate, Alexandr Esaulenco. Sefa statului spune ca acesta a avut o contributie foarte mare in aceasta functie, dar Republica Moldova are nevoie de schimbari, de oameni noi, care sunt din afara sitemului pentru a continua cu noi reforme. Maia Sandu spune ca la moment deja este un candidat pentru functia de sef al SIS.

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: "Nu tocmai, bineinteles ca am discutat cu domnul Esaulenco, dumnealui a fost in aceasta functie timp de trei ani. Au fost multe lucruri bune ce s-au intamplat in acesti trei ani, au fost actiuni din partea serviciului de protejare a intereselor nationale la care a contribuit domnul director. In acelasi timp era si o miscare fireasca pentru ca noi am discutat de mai multe ori ca avem nevoie de mai multi oameni noi care sa vina in sistem, in special pentru ca am trecut prin vremuri mai dificile cand institutiile statului de voie sau de nevoie au fost folosite, respectiv sunt niste semne de intrebare in raport cu majoritatea institutiilor statului si parerea mea si este o idee sustinuta de majoritatea parlamentara si de presedintele parlamentului, este ca trebuie sa vina in sistem un om din afara. E nevoie sa continuam reformele, sau inceput niste lucruri acolo se face o analiza a situatiei in sistemul de securitate in general si in institutia SIS, deci o sa continuam alte reforme. Domnul esaulenco a avut o contributie pozitiva la anumite lucruri, acum este important sa vina un om nou. A avut partea lui de contributie, dar vrem sa ne miscam mai departe si sa aducem om din afara sistemului."

Intrebata daca exista la moment o candidatura pentru aceasta functie, Maia Sandu a mentionat ca evident ca exista si ca e o persoana care a avut tangente in activitatea sa cu aceasta institutie.

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:  "Da, bineinteles ca discutam, dar trebuie coordonate lucrurile, deci trebuie sa avem o intelegere finala in echipa si atunci se vor face anunturile. Dar exista un candidat. Este un potential candidat, vine din afara sistemului de securitate, chiar daca ma rog are anumite cunostinte si are anumite tangente in activitatea pe care a facut-o pana acum. A colaborat cu aceasta institutie. In scurt timp o sa fie anuntat."

Seful Serviciului de Informatii si Securitate, Alexandr Esaulenco si-a depus cererea de demisie. Legislativul urmeaza sa o examineze si sa ia o decizie in acest sens. Esaulenco nu a venit deocamdata cu comentarii la acest subiect.

Articole din aceeasi categorie