24.04.2020
Dumitru Diacov povesteste la In PROfunzime cum s-a negociat Acordul dintre Moldova si Rusia, privind creditul de 200 milioane de euro: "Hai sa fim seriori, o sa se lege Rusia cu Moldova?!"

Dumitru Diacov spune ca Acordul dintre Moldova si Rusia, privind creditul de 200 milioane de euro, s-ar fi negociat prin intermediul internetului, intrucat tara noastra se afla in stare de urgenta, iar toate zborurile au fost anulate. Deputatul democrat nu poate sa spuna numele concret al persoanelor care s-au ocupat de negocieri si spune ca institutia responsabila a fost Ministerul Finantelor. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Dumitru DIACOV, DEPUTAT PD: "Parlamentul n-a fost implicat in procesul de negocieri. Ministrul Finantelor a fost la noi la fractiune si a spus ca Ministerul Finantelor a fost responsabil de aceste negocieri. Cine personal - nu pot sa va spun acum. Noi traim intr-o perioada specifica, nu avem curse, nu zboara avioanele, credca s-a coordonat asa ca elevii, online, prin internet. Pana la urma avem un Acord care se incadreaza in norme si reguli... este un Acord de imprumut."

Intrebat cine va raspunde in cazul in care, in timp, se va dovedi ca acest Acord a fost unul defectuos, Dumitru Diacov spune ca vor purta raspundere cei care au fost implicati in aprobarea acestui Acord.

Dumitru DIACOV, DEPUTAT PD: "Teoretic poate sa existe probleme, practic, hai sa fim seriori, o sa se lege Rusia cu Moldova ca sa faca ceea ce spune astazi opozitia. Este datoria majoritatii parlamentare, a guvernului, sa ia decizii ca sa ofere o sansa de salvare a Republicii Moldova. Opozitia se bucura cand e rau, fiindca atunci are de lucru si are ce critica."

Imprumutul de 200 de milioane de euro din partea Rusiei pentru Moldova a fost ratificat ieri de Parlament, iar ulterior suspendat de Curtea Constitutionala la sesizarea grupului parlamentar Pro Moldova. Acordul a fost discutat fierbinte in plen. Opozitia spunea ca documentul are un articol care permite ca datoriile private sa ajunga in carca statului si a cerut excluderea acestei posibilitati. Totodata, premierul a insistat ca banii sunt necesari avand in vedere situatia financiara proasta din tara.

Potrivit acordului, creditul va trebui sa fie intors timp de 10 ani, iar achitarea acestuia va incepe din 15 martie 2021. Rata dobanzii este de 2% anual. 

Articole din aceeasi categorie