15.05.2023
Dorin Recean: "Eu sunt sigur ca Sor isi va ispasi pedeapsa". La ce etapa se afla dosarul de extradare a lui Ilan Sor

Dorin Recean se arata sigur ca Ilan Sor isi va ispasi pedeapsa, dupa ce a fost condamnat definit la 15 ani de inchisoare pentru frauda la BEM. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime. 

Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA:"Eu sunt sigur ca Sor isi va ispasi pedeapsa. Si trebuie sa confiscam averile si sa recuperam sumele furate de la cetateni. Exista numite active care deja sunt sechestrate si acum urmeaza procedura de confiscare." 

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: "La ce etapa se afla dosarul de extradare? "

Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA:"Sunt anumite proceduri si ele se intampla. Dupa condamnare, exista anumite proceduri efectuate de Procuratura si Ministerul Justitiei care trebuie sa rezulte in instanta din Israel, care trebuie sa spuna cum si unde Sor isi va ispasi pedeapsa. Lucrurile care trebuiau facute la Chisinau, ele s-au intamplat. Urmeaza sa mai fie perfectate anumite documente, anumite procese in Israel deja au loc." 

Cat despre scoaterea partidului Sor in afara legii, Dorin Recean spune ca in cadrul acestui dosar au fost adaugate probe care sa suplimenteze probatoriul anterior.

Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA:"Noi am demonstrat ca Partidul Sor trebuie scos in afara legii. Este o grupare criminala care corupe alegatorii. Avansam incet, dar avansam in procesul de implementare a reformei justitiei." 

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:"De cati ani este nevoie ca se se intample reforma justitiei?"

Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA:"In justitie noi facem doi pasi inainte, unul inapoi, am ajuns acolo unde CC este in situatia ca sa analizeze scoaterea unui partid in afara legii. Cat timp a fost dosarul Sor in instante si acum totusi avem un progres pe aeroport, pe condamnare a cetatenului Sor. Iata aceaste demonstreaza ca anumite lucruri in justitie se intampla. Noi am inceput sa progresam, avem elemente consolidate, normale, sanatoase. Nu se face aceasta transformare peste noapte." 

Acum o luna, Ilan Sor a fost condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare in dosarul Frauda Bancara, fiind gasit vinovat de escrocherie si spalare de bani. Sor, care a fugit de justitie in Israel, spune ca decizia este ilegala, iar avocatii sai o vor contesta la Curtea Suprema de Justitie. Sor a fugit din tara in 2019, dupa ce democratii au cedat puterea. Ministerul justitiei a trimis o cerere catre autoritatile din Israel prin care a solicitat extradarea lui Sor, dar deocamdata nu a primit un raspuns. Daca autoritatile din Israel vor refuza extradarea, exista posibilitatea ca Sor sa-si ispaseasca pedeapsa acolo.

Articole din aceeasi categorie