23.01.2023
Directorul Institutului pentru Politici si Reforme Europene la emisiunea In PROfunzime: „In dialogul cu UE, subiectul justitiei intotdeauna a fost unul restantier”

Directorul Institutului pentru Politici si Reforme Europene, Iulian Groza, a declarat in cadrul emisiunii In PROfunzime ca in dialogul politic al autoritatilor de la Chisinau cu cei din Uniunea Europeana, subiectul justitiei intotdeauna a fost si este un subiect restantier. Groza spune ca de vina s-ar face faptul ca acesta vizeaza aspecte fundamentale care nu se rezolva doar prin legi adoptate de Parlament sau reforme implementate de Guvern. 

„Acest domeniu vizeaza intreg spectru de justitiei si aici vorbim si de Consiliul Suprem al Magistraturii, si de Consiliul Superior al Procurorilor, si de judecatori, si de procurori. Nu in zadar din noua masuri care sunt incluse de Comisia Europeana, cinci vizeaza acest sector si nu in zadar functionalitatea unei autoritati de administrare in justitie cum este CSM si CSP sunt incluse ca si conditii”, a declarat Iulian Groza.

Totodata, acesta mentioneaza ca statul de drept si de coruptie au fost si raman a fi criterii de baza in evaluare procesului de integrare europeana. 

„Asta vizeaza nu doar tarile candidate, dar si tarile membre. Stim in acelasi timp aderarea Romaniei si Bulgariei a fost amanata cel putin cu trei ani, pana in 2007, iarasi din cauza problemelor legate de justitie si coruptie. Si stim ca din momentul in care Romania si Bulgaria au demonstrat niste procese palpabile in aceste domenii au devenit membri”, a adaugat Groza.

Secretarul de stat responsabil de monitorizarea politicilor de integrare europeana in cadrul Cancelariei de Stat, Adrian Balutel, a precizat ca responsabil de implimentarea acestor actiuni in mare parte este ministerul Justitiei. 

„In plan sunt actiuni destinate ministerului Justitiei, care cu toate provocarile pe care le au s-au miscat destul de bine. Va dau cateva exemple, pachetul de legi ce permite condamnarea in absenta, confiscarea averilor”, a spus Balutel.

De asemenea, acesta mentioneaza ca desi reformarea CSM, CSP si acel pre-vetting, trebuia sa se termine in decembrie 2022, exista deja un rezultat palpabil, procesul fiind in derulare. 

„Ministerul Justitiei, CSM, CSP, au un progres care poate fi demonstrat, un rezultat deja palpabil. Procesul deja a inceput, decurge, este monitorizat de partenerii internationali, de UE. Respectiv nu s-a realizat pana in decembrie 2022, dar procesul este in derulare, nu putem vorbi ca este un esec, unde nici nu am inceput procesul” a adaugat secretarul de stat. 

La 24 iunie, tara noastra a devenit stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeana, dupa ce Consiliul European a votat unanim pentru asta. Tot atunci, Consiliul European a formulat un sir de conditii pe care tara noastra trebuie sa le indeplineasca, pentru a putea face parte din familia UE cat mai curand, printre acestea fiind si reformele ce tin de domeniul justitiei. 

Vezi AICI intreaga emisiune In PROfunzime din data de 23 ianuarie.

Articole din aceeasi categorie