14.04.2021
„Diplomatia, un lux costisitor” sau cum ambasadele R. Moldova au cumparat automobile scumpe intr-un an pandemic

3,5 milioane de lei – atat s-a cheltuit anul trecut pentru procurarea a cinci automobile noi pentru misiunile diplomatice ale R. Moldova. Achizitiile au avut loc intr-un an pandemic in care statul s-a pomenit intr-o criza a sistemului de sanatate, iar Guvernul a initiat chiar si o campanie de colectare a fondurilor sub forma de donatii pentru combaterea Covid-19. Autoritatile insista ca pentru aceste cumparaturi nu au fost cheltuite resurse financiare suplimentare si ca achizitiile erau necesare pentru „reinnoirea parcului auto”, scrie ZdG.md

La 17 martie 2020, Ministerul Finantelor informa prin intermediul unui comunicat de presa ca a deschis trei conturi bancare in contextul lansarii de catre Guvern a unei campanii de colectare a fondurilor sub forma de donatii pentru combaterea COVID-19. In anul in care statul le cerea oamenilor sa doneze bani, Ministerul Finantelor a aprobat achizitionarea a cinci automobile noi pentru misiunile diplomatice ale R. Moldova. Pe intern, statul se confrunta cu un sistem medical epuizat, insa pe extern trebuia sa „tinem nivelul corespunzator tarii”, asa cum s-a exprimat premierul Aureliu Ciocoi.

Achizitii scumpe din „economii”

Cumparaturile misiunilor diplomatice s-au ridicat la circa 3,5 milioane de lei, bani care, potrivit lui Aureliu Ciocoi, au reprezentant economii ale ambasadelor pentru anul trecut.

„S-au procurat aceste cinci masini pentru misiunile noastre diplomatice din economiile facute de catre ambasadele respective. Nu s-a cheltuit suplimentar niciun euro din bugetul tarii. Acestia au fost bani economisiti, care in conformitate si cu acceptul Ministerului Finantelor, noua ni s-a permis sa achizitionam aceste unitati de transport”, a precizat in martie curent Aureliu Ciocoi, prim-ministru interimar, in cadrul emisiunii „Secretele puterii”.

Acelasi lucru il invoca si reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE), care precizeaza ca achizitiile au fost realizate in limita bugetului stabilit, fara a fi alocate mijloace financiare suplimentare.

Automobil de 40 de mii de euro pentru Ambasada de la Paris

Cel mai scump autoturism procurat in 2020 a mers la Ambasada R. Moldova in Franta. Pentru aceasta misiune a fost achizitionat un SUV de model Volvo XC90, al carui pret se ridica la circa 853 de mii de lei. Potrivit lui Aureliu Ciocoi, acest automobil de circa 40 de mii de euro a fost cel mai ieftin din lista masinilor oferite spre examinare. Viitorul ambasador la Paris va fi actualul secretar general al MAEIE, Eugeniu Revenco. Un decret in acest sens a fost semnat inca in noiembrie 2020 de catre Igor Dodon, insa diplomatul ramane deocamdata la Chisinau.

Eugeniu Revenco ne-a comunicat ca ordinul cu privire la delegarea sa in functia de ambasador a fost extins odata cu starea de urgenta si ca trebuie sa mai ramana la Chisinau pentru ca „mai sunt procese”.

Secretarul general al MAEIE a aprobat achizitia automobilului pe care urmeaza sa il foloseasca. Posibil conflict de interese?

Pana va ajunge la Paris, Eugeniu Revenco este insa cel care isi pune semnatura pe avizele MAEIE, atunci cand este aprobata vreo achizitie noua pentru misiuni. Acest lucru a fost valabil si la procurarea automobilului pentru Ambasada din Franta.

Intrebat daca vede vreun conflict de interese in faptul ca a autorizat procurarea celui mai scump automobil pe care anume el il va folosi, Eugeniu Revenco a declarat ca nu vede niciun „conflict de interese in exercitarea atributiilor de serviciu”.

Potrivit reprezentantilor MAEIE, SUV-ul pentru Ambasada de la Paris a fost procurat pentru reinnoirea parcului auto al misiunii si urmeaza sa inlocuiasca un Mercedes E280, procurat in 2007. Pe langa noua achizitie, in garajul Ambasadei de la Paris mai sunt un Mercedes E-200, procurat in 2014 cu o valoare de circa 695 de mii de lei si un Wolkswagen Caravelle, procurat in 2012 cu suma de circa 480 de mii de lei.

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD

Articole din aceeasi categorie