19.12.2022
Dinu Plingau, critici dure la adresa guvernarii: "De aici condamnam razboiul, de alta parte facem afaceri cu companii care se afla sub duble sanctiuni. De ce trebuie sa inchidem ochii la asemenea subiecte"

Liderul Platformei DA, Dinu Plingau, sustine ca criticile dure aduse guvernarii, sunt facute pe buna dreptate intrucat nu sunt respectate normele ce sunt prevazute in legislatie. Presedintele formatiunii mentioneaza ca ultimele decizii luate de ministrul Andrei Spinu, cat si Comisia pentru Situatii Exceptionale sunt extrem de dubioase si trezesc foarte multe intrebari, astfel, acesta sugereaza autoritatilor sa analize mai bine deciziile luate, deoarece nu sunt in favoarea tarii si a cetatenilor. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Dinu PLINGAU, LIDERUL PLATFORMEI DA: "Am criticat aranjamentele care s-au facut in domeniul energetic si foarte putin s-a discutat pe subiectul dat. Incepand cu procesul de negocieri a contractului cu Gazprom, terminand cu foarte multe licitatii, extrem de dubioase in care s-a incalcat vizibil legislatia Republicii Moldova. Silovie Masini. De aici noi condamnam razboiul, de aici adoptam niste decizii prin Comisia pentru Situatii Exceptionale de a interzice propaganda rusa. Pe de alta parte facem veselie si facem afaceri cu companii care se afla sub duble sanctiuni. De ce noi trebuie sa inchidem ochii la asemenea subiecte. Oare nu au fost impuse aceste sanctiuni la nivel international, pentru ca banii pe care le foloseau aceste companii mergeau in finantarea razboiului si intr-o veselie, nici macar prin licitatie nu se fac licitatii conform legislatiei, prin negocieri directe. Si nici la 2 saptamani dupa ce au loc lucrarile de reparatie la Termoelectrica, vedem o avarie. Haideti sa analizam ce a avut loc acolo. Cu ce s-a incheiat? Doar au spus ca va fi lansata o ancheta guvernamentala. Cunoasteti ca nu s-au intrunit in sedinta agentia asta? Oamenii se afla deja la odihna, care trebuiau sa analizeze ce s-a intamplat la Termoelectrica. Si multe alte subiecte, chiar ultima decizia decizie luata de CSE, sunt mai multe intrebari decat raspunsuri. De ce noi am livrat intregul consum de gaze naturale care il luam de la Gazprom, regiunii transnistrene?... Pana la urma nimeni nu contesta necesitatea dialogului intre autoritatile noastre pentru a identifica surse mai ieftine in aceasta situatie complicata. Hai sa analizam? De ce luam cu 11 dolari mai scump energia electrica, decat in noiembrie? Si sa vina domnul Spinu si sa ne spuna pentru ca e criza economica in regiunea transnistreana si la noi este criza. Lasa oamenii sa plateasca gazul si o sa ne facem si noi datoriile pentru obligatiunile noastre."

Intrebat ce ar fi facut daca era la putere intr-o situatie atat de dificila pentru Republica Moldova, Dinu Plingau a precizat ca:

Dinu PLINGAU, LIDERUL PLATFORMEI DA: "Eu as impune conditionalitati politice. In primul rand respectarea Drepturilor Fundamentale ale Omului. Observati analiza facuta de observatorii internationali si ai nostri nationali la capitolul protectiei omului in aceasta regiune. Lucrurile s-au inrautatit considerabil. Noi avem detinuti politici. Nici macar aceste lucruri care sunt in obligatia autoritatilor nu au fost abordate. In schimb cei din regiunea transnistreana au venit cu conditionalitati politico-economice, de a sustine business-ul lor, de a da autorizatii de mediu, de a le deschide conturi in banci."

Anterior, Dinu Plingau a cerut demisia lui Andrei Spinu si Oleg Serebrian, iar organelor de drept le-a sugerat sa investigheze actiunile acestora, dupa semnarea acordului cu MGRES. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie