01.07.2019
Dezvaluiri de culise despre intalnirea istorica dintre Donald Trump si Kim Jong Un
Donald Trump a devenit primul presedinte american care calca pe teritoriul nord-coreean. S-a intamplat cu ocazia unei intalniri istorice cu liderul comunist Kim Jong Un.

Acesta a acceptat invitatia de ultim moment a lui Trump de a se intalni la granita dintre cele 2 Corei, chiar pe linia de demarcatie.

Momentul are o mare incarcatura simbolica, in conditiile in care, cu 18 luni in urma, cele doua tari se amenintau cu anihilarea reciproca.

Pe fundalul blitz-urilor care imortalizau clipele istorice, Donald Trump si Kim Jong Un au pasit unul spre altul, de o parte si de alta a bordurii ce marcheaza frontiera dintre cele doua Corei, in Panmunjom, unde a fost semnat armistitiul din 1953.

Si-au strans mainile, dupa care Kim Jong Un l-a indemnat cu un gest pe presedintele american sa treaca linia de demarcatie.

Au facut 20 de pasi pe teritoriul nord-coreean inainte de a se intoarce catre puhoiul de jurnalisti care se imbulzeau ca nu cumva sa le scape vreun cuvint ori gest semnificativ.

Kim Jong Un: “Priviti bine, trecerea liniei de demarcatie este expresia disponibilitatii sale de a sterge trecutul nefericit si a deschide un nou viitor.”

Donald Trump: “Este o onoare pentru mine. Nu ma asteptam la toate astea. Eram in Japonia la G20 si m-am trezit gandind: “Daca tot suntem aici, vreau sa stau de vorba cu presedintele Kim...” Țin sa va multumesc. Invitatia mea a fost foarte din scurt.”

”Multumesc tuturor! Chiar acum l-am invitat la Casa Alba!”

Faza a doua a intrevederii s-a consumat in cladirea din partea sud-coreeana a granitei, unde Kim si Trump au facut... dezvaluiri de culise.

Kim Jong Un: ”Lumea intreaga ne priveste, e un moment foarte important... Unii spun ca, in realitate, intalnirea a fost aranjata in cele mai mici detalii din timp, prin schimbul de scrisori pe care l-am avut...Va spun ca eu unul am fost surprins ieri dimineata cand am aflat ca v-ati exprimat dorinta de a ma intalni.”

Donald Trump: ”Ati auzit timbrul vocii sale? Mai nimeni n-a auzit-o pana acum. Presedintele Kim nu tine conferinte de presa, in caz ca nu stiati! Ii mai multumesc pentru ceva: cand am lansat invitatia pe Twitter stiam ca, daca presedintele Kim nu va veni, o sa pic tare rau in presa. Dar ati venit si facem amandoi o figura frumoasa! Apreciez asta.”

Intalnirea a fost marcata si de un incident mai degraba hilar: purtatorul de cuvant de la Casa Alba, Stephanie Grisham, s-a ales cu cateva vanatai incercand sa le faca loc jurnalistilor americani printre garzile de corp ale lui Kim Jong Un.

Articole din aceeasi categorie