25.03.2024
Dezbateri aprinse: Ce spune guvernarea si opozitia despre referendumul pro-european

Acest referendum trebuia facut inainte de semnarea acordului de asociere, ori inainte de aderarea propriu-zisa cand se termina negocierea celor 35 de capitole, a declarat deputatul PSRM, Grigore Novac, in cadrul emisiunii In Profunzime. Acesta nu a oferit un raspuns clar daca este pro sau contra integrarii europene, sustinand ca partidul este „pentru interesul national al Republicii Moldova.”

Vasile GRADINARU, DEPUTAT PAS:  „Pe procedura, trebuie sa elaboram intrebarile si sa ne adresam cu ele la Curte daca vor fi aprobate, trecem la organizare.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  Care este pozitia PSRM in ceea ce priveste cursul Republicii Moldova? Sunteti impotriva integrarii europene sau pro?”

Grigore NOVAC, DEPUTAT PSRM:  „Noi suntem pentru interesul national al Republicii Moldova. Pentru ce se face acest referendum? Se face exclusiv pentru a ridica reetingul politic al Maiei Sandu la aceste prezidentiale. Pentru ca acest referendum trebuia de facut fie inainte de semnarea acordului de asociere, ori inainte de aderarea propriu-zisa cand se termina negocierea celor 35 de capitole.”

Potrivit declaratiilor deputatului PSRM, Grigorie Novac, Maia Sandu nu ar fi avut dreptul sa initieze acest referendum, desi el este necesar, dar nu la aceasta etapa.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  Opozitia este impotriva referendumului, de ce nu luam in calcul si alte voci? 

Vasile GRADINARU, DEPUTAT PAS:   „Cetatenii vad ceea ce le convine, ceea ce se intampla in Rusia unde opozitia este omorata. Noi vedem un pic alt sistem. Este evident ca sa facem acest parcurs ireversibil este nevoie ca el sa fie introdus in Constitutie. De ce in prezidentiale? 

Toata lumea a inteles ca prezenta cea mai mare la vot este la alegerile prezidentiale, iar pentru ca referendumul sa fie cat mai reprezentativ a fost corect sa-l organizam o data cu prezidentiale ca sa fie cat mai multa lume implicata in acest proces. Noi oamenilor trebuie sa le explicam care sunt avantajele si care sunt dezavantajele integrarii in UE. Ce model de dezvoltare alegem noi pentru RM. Noi avem doua civilizatii, un model democratic si unul de dictatura, unul de pace si altul de razboi.”

Presedintele Maia Sandu a cerut organizarea in toamna anului 2024 a unui referendum national privind aderarea la Uniunea Europeana, care ar urma sa aiba loc in aceeasi zi cu scrutinul prezidential. Adresarea, in care sefa statului a anuntat ca va candida pentru un nou mandat, a fost facuta prin intermediul unui videoclip publicat in ajun de Craciun. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie