31.08.2020
Desi nu au fost la depuneri de flori, socialistii, in frunte cu Igor Dodon, au felicitat cetatenii cu ocazia sarbatorii "Limba noastra" fara a preciza despre ce limba este vorba - VIDEO

De Ziua Limbii Romane, mesaje de felicitare au venit si din partea oficialilor straini. Ambasadorul Romaniei la Chisinau a venit cu o dedicatie pe facebook, iar seful delegatiei UE a recitat o poezie scrisa de Eminescu. Igor Dodon si Zinaida Greceanii au felicitat cetatenii cu sarbatoarea „Limba Noastra”, evitand sa o numeasca romana, iar Ion Chicu nu a avut niciun mesaj.

Peter MICHALKO, SEFUL DELEGATIEI UE LA CHISINAU: „Astazi aduc un elogiu limbii romane, recitand cateva versuri din opera eminesciana.”

Astfel, seful Delegatiei Uniunii Europene a transmis un mesaj de felicitare de ziua Limbii Romane. Iar ambasadorul Romaniei la Chisinau, Daniel Ionita, a scris pe pagina sa de facebook... „31 August - Ziua Limbii Romane, sarbatorita in egala masura pe cele doua maluri ale Prutului, in Romania si in Republica Moldova, dar si pe Mapamond, de catre aceia pentru care "limba romana este Patria mea".”

Intre timp, cei din conducerea tarii au evitat sa spuna clar ca sarbatorim astazi Ziua Limbii Romane. In mesajul de pe facebook al presedintelui gasim randuri identice cu dedicatia de anul trecut, facuta in aceasta zi.

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Fie ca ii spunem moldoveneasca (asa cum prefera majoritatea moldovenilor), fie ca ii spunem romana (asa cum prefera multi alti concetateni) – e aceeasi limba si e a noastra. Nu trebuie sa ne dezbine limba care, de fapt, ne uneste.”

Prim-ministrul Ion Chicu nu are un mesaj cu aceasta ocazie, iar Zinaida Greceanii a scris ca tara noastra se poate mandri cu o diversitate lingvistica, evitand si ea sa numeasca limba noastra - romana.

Zinaida GRECEANII, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: „Va felicit cu ocazia Sarbatorii Nationale „Limba Noastra”. Moldova, pe buna dreptate, se poate mandri cu o diversitate frumoasa a limbilor.”

Ziua Limbii Romane este sarbatorita din 1989. Dupa Marea Adunare Nationala, romana a fost proclamata limba de stat si a fost aprobata trecerea la grafia latina. Desi in Constitutie ramane sintagma limba moldoveneasca, acum patru ani Curtea Constitutionala a decis ca limba de stat este limba romana, asa cum este scris in Declaratia de Independenta, dar textul Legii Supreme asa si nu a fost modificat. 

Articole din aceeasi categorie