03.02.2021
Deputatii "Pentru Moldova" cer sa fie revizuita legea cu privire la finantarea scolilor: "Aceasta lege discrimineaza elevii din sate a caror scoli se inchid din lipsa de finantare" - VIDEO

Deputatii Platformei parlamentare "Pentru Moldova”, Reghina Apostolova si Elena Bacalu, au declarat ca vor veni cu un nou proiect de lege cu privire la finantarea institutiilor de invatamant. Acestia considera ca legea anterioara discrimineaza elevii de la sate, prin ceea ca scolile acestora sunt mai putin finantate, ca urmare multe din ele ajung sa se inchida.

Reghina APOSTOLOVA, DEPUTAT DIN PARTIDUL SOR: "Noi credem ca noul proiect de lege trebuie sa inlature o problema care atinge scolile si gimnaziile mici din Moldova. Dupa cum stiti, scolile sunt finantate dupa principiul, pentru scolile cu mai multi elevi mai multe finante si cei cu mai putini elevi mai putine finante.

Noi consideram ca cheltuielile pe care le au institutiile de invatamant sunt absolut aceleasi pentru scolile cu 200 de copii si scolile cu 1000 de copii. In mare parte cheltuieli sunt pentru comunale. Aceasta lege discrimineaza elevii din sate a caror scoli se inchid din lipsa de finantare. Noi dorim ca scolile sa fie finantate dupa marimea incaperii acestei scoli, consideram ca acest lucru va fi corect.

In ultimii ani numarul de elevi in sate a scazut aproape de doua ori, iar multe cadre didactice au ramas fara post de munca. Nici o tara dezvoltata nu face economie pe seama copiilor si a educatiei. Copii sunt viitorul nostru."

Elena BACALU, DEPUTAT DIN PARTIDUL SOR: "Acest proiect de lege este destul de important, care este de foarte mult timp, este discutat in societate. Proiectul are drept scop de a oferi ajutor financiar suplimentar institutiilor de invatamant, care sunt incapabile sa ofere un proces educational conform cerintelor. 

Avand in vedere ca jumatate din populatia Moldovei locuieste la sate, anume acestor copii li se limiteaza dreptul la educatie, chiar si la accesul la o institutie de invatamant. Daca sunt mai putini elevi in clasa asta nu inseamna ca platile comunale vor fi mai mici, daca sunt cinci elevi in clasa caldura in incapere nu va fi mai joasa, iar daca sunt 30 caldura va fi mai mare. Tot aceleasi cheltuieli sunt si pentru cinci copii si pentru 30 de copii intr-o incapere.

Noi constientizam ca statul nu are viitor daca nu investesti in copii si scoala. In aceste conditii Guvernul urmeaza sa planifice si sa identifice solutii in bugetul pentru anul 2022."

Articole din aceeasi categorie