26.09.2019
Deputatii Igor Munteanu si Sergiu Litvinenco, despre adunarea generala a judecatorilor si scandalul de la CSM
Deputatii Igor Munteanu si Sergiu Litvinenco s-au expus cu privire la adunarea generala a judecatorilor si scandalul de la CSM. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii InPROfunzime.

Sergiu LITVINENCO, DEPUTAT ACUM: "Este o situatie iesita din comun. Evenimente pe care greu pot sa le comentez. Decizii luate cu viteza luminii. Eu interpretez aceste lucruri ca o incercare de a bloca reformele in justitie si anumite masuri.

Daca va fi o astfel de adunare, ar putea sa se ajunga la un vot in sensul revocarii actualilor membri CSM, sub pretextul ca acestia nu mai apara justitia.

Daca se blocheaza CSM exista riscul ca mai multe legi, legea cu privire la evaluarea externa a judecatorilor sa nu mai fie valabila."

Igor MUNTEANU, DEPUTAT ACUM: "Asta arata ca in corpul judecatoresc exista inca reactii de a bloca schimbarile."

Sergiu LITVINENCO, DEPUTAT BLOC ACUM: De regula judecatorii nu pot lua decizii in locul autoritatilor. Pentru mine ridica mari semne de intrebare. Vom vedea cu ce se termina aceasta epopee. Exista o probabilitate ca un grup de interese meschine incearca sa mentina controlul asupra justitiei, sa se opuna reformarii. Eu sper, daca va avea loc adunarea, sa inteleaga in ce jocuri sunt implicati ei, acei membri onesti care sunt singur ca au mai ramas."

Igor MUNTEANU, DEPUTAT ACUM: "Anumite persoane, care au luat decizii cu impact dureros. Judecatorii au o conexiune puternica cu acel sistem condus de PD si Plahotniuc. Acesti oameni au pierdut capul piramidei, dar nu au pierdut instinctele de grup."

Lorena BOGZA: "Revocarea CSM, ce consecinte ar putea avea?"

Sergiu LITVINENCO, DEPUTAT BLOC ACUM: "Teoretic am putea avea 2 CSM-uri. Conform legii nu poti revoca membrii, care au fost delegati de CSM, decat la propunerea CSM-ului. Pe de alta parte vom avea decizii, care nu stiu daca se vor opri la revocare. Judecatorii, sper sa inteleaga si sa nu intre in aceasta capcana. Indiferent ce se intampla, reforma justittiei va merge inainte, indiferent daca incalca legea, revoca CSM-ul. CSM-ul are multe pacate. Nu este o institutie, care a aplicat prevederile legale."

Articole din aceeasi categorie