24.04.2020
Demisia presedintelui Curtii Constitutionale, Vladimir Turcan, discutata in cadrul emisiunii In PROfunzime. Ce spune Candu, Alaiba si Diacov

Demisia presedintelui Curtii Constitutionale, Vladimir Turcan, a fost discutata astazi in cadrul emisiunii In PROfunzime. Andrian Candu si Dumitru Alaiba au salutat decizia institutiei, iar Dumitru Diacov a calificat discutia dintre Dodon si Turcan drept un "accident nefericit".

Adrian Candu spune ca era de asteptat sa fie luata aceasta decizie si ca Vladimir Turcan ar trebui sa-i multumeasca lui Igor Dodon.

Adrian CANDU, LIDER PRO MOLDOVA: "Era de asteptat atunci cand presedintele Dodon, intr-un fel, l-a pus intr-o situatie dificila pe presedintele Curtii Constitutionale, spunand ca l-a sunat, s-a consultat, au discutat despre decizia Curtii Constitutionale, lucru care este ilegal. Noi, cei de la Pro Moldova am sesizat si Procuratura Generala impotriva presedintelui Dodon, ca sa raspunda cotraventional, sa plateasca amenda prevazuta.

Nu se permite sa suni presedintele Curtii Constitutionale si sa-l iei la intrebari ce sa intamplat. Presedintele Turcan a si raspuns si a recunoscut ca a fost sunat, iar asta nu se admite. El trebuia sa ii multumeasca presedintelui Dodon pentru acesta demisie, iar Dodon trebuie sa fie anchetat."

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, saluta decizia Curtii si sustine ca prin aceasta tara noastra da dovada ca nu poate exista controlul deplin asupra societatii.

Dumitru ALAIBA, DEPUTAT PAS: "Eu pot sa spun ca in Moldova nu este atat de plictisitor, iata avem cate o perioada de asta de "calm bahlit", dar pana la urma vin niste intorsaturi care totusi arata ca nu exista control deplin.

Eu pot doar sa salut decizia Curtii Constitutionale. Este o decizie corecta si chiar o sa fiu de acord ca Dodon este o persoan careia domnul Turcan trebuie sa-i spuna multumesc pentru aceasta umilire publica."

Deputatul PD, Dumitru Diacov, a refuzat sa comenteze decizia Curtii Constitutionale si calificat discutia dintre Dodon si Turcan drept un accident nefericit.

Dumitru DIACOV, DEPUTAT PD: "Nu vreau sa comentez. Sigur ca urmaza sa vedem ce e la mijloc, care este argumentarea, dar pana la urma este decizia Curtii."

Despre faptul ca Vladimir Turcan a fost sunat de presedintele Dodon, Dumitru Diacov a mentionat ca nu este primul om important din stat care a sunat la Curtea Contitutionala, ci astfel de apeluri erau efectuate deseori pe timpuri.

Dumitru DIACOV, DEPUTAT PD: "Eu nu stiu, a recunoscut presedintele ca l-a sunt o data, nu stiu ce au discutat, dar eu stiu ca si domnul Tanase a spus ca nu este nicio problema pentru ca el a discutat de multe ori cu conducerea tarii si eu stiu ca multi oameni importanti ai RM sunau pe la Curtea Constitutionala pe timpuri.

Eu nu indreptatesc pe nimeni, eu cred ca a fost un accident nefericit care a dus la o schimbare la Curtea Constitutionala."

Astazi, printr-un comunicat de presa, Curtea Constitutionala a anuntat demisia lui Vladimir Turcan din functia de presedinte al institutiei. In locul acestuia a fost numita Domnica Manole.

Vladimir Turcan a ajuns presedinte al Curtii Constitutionale in vara lui 2019, fiind ales de majoritatea parlamentara formata din socialisti si blocul ACUM. 

Citeste si: ULTIMA ORA. Curtea Constitutionala are un nou presedinte. Cine a ocupat functia

Articole din aceeasi categorie