13.04.2021
Declaratia ambasadorului Daniel Ionita, facuta la In Profunzime, privind vaccinarea contra moldovenismului primitiv, i-a infuriat pe socialisti. Acestia cer ca diplomatul sa-si ceara scuze - VIDEO

O declaratie a ambasadorului roman la Chisinau facuta saptamana trecuta la emisiunea In Profunzime i-a infuriat pe socialisti. Daniel Ionita a spus ca daca ar putea deschide centre de vaccinare in cadrul misiunilor diplomatice, ar vaccina cetatenii impotriva moldovenismului primitiv. Socialistii au calificat declaratia ca fiind batjocoritoare si au spus ca diplomatul ar trebui sa-si ceara scuze. 

Daniel IONITA, AMBASADORUL ROMANIEI IN REPUBLICA MOLDOVA: "Daca as putea sa deschid centre de vaccinare in ambasade, nicidecum nu as vaccina cetatenii moldoveni contra Covid-ului. I-as vaccina, poate, contra moldovenismului primitiv sau contra sentimentelor pe care le au la un moment dat contra Romaniei. Stiti, mostenite din perioada sovietica, jandarmul roman care inca e... - Va deranjeaza aceste lucruri? - Ma deranjeaza! Uneori ma deranjeaza pentru ca imi dau seama ca astfel de sentimente sunt prezente extins in societatea respectiva. Narativele din vremea sovietica s-au pastrat, sunt unii care le intretin in mod constant."

Daniel Ionita a declarat ca nostalgia trecutului sovietic este prezenta pe scara larga in societatea noastra, iar asta se intampla pentru ca functioneaza propaganda, dezinformarea si fake news-urile. Declaratia ambasadorului a starnit reactii furioase din partea socialistilor.

"Nu putem sa acceptam modul in care ne trateaza unii de la Bucuresti cu aere de superioritate si cu lipsa de respect fata de moldoveni. Este o atitudine batjocoritoare la adresa moldovenilor, la adresa celor care doresc sa pastreze statul Republica Moldova, pe care Ambasadorul roman vrea sa-l distruga prin "vaccinare"", a scris socialistul Grigore Novac pe pagina sa de facebook. 

Deputatul a notat ca din cauza unor astfel de declaratii, relatiile intre Republica Moldova si Romania nu se imbunatatesc si l-a indemnat pe Ionita sa-si ceara scuze. Cu o replica asemanatoare a venit pe o retea de socializare si socialistul Bogdan Tirdea. Ambasadorul Romaniei la Chisinau nu a reactionat deocamdata. 

Daniel Ionita a facut aceasta declaratie fiind intrebat de ce nu se deschid centre de vaccinare in cadrul ambasadei si consulatelor din RM, astfel incat doritorii de a se imuniza sa nu mai fie nevoiti sa plece in Romania. Diplomatul a precizat ca acest lucru nu este posibil din punct de vedere juridic, in plus este un proces medical care necesita multa precautie.

Articole din aceeasi categorie