10.10.2022
De unde va importa Republica Moldova 30 la suta din curentul electric necesar dupa ce va expira contractul cu cele doua companii din Ucraina. Ce spune expertul energetic, Victor Parlicov

Expertul Energetic, Victor Parlicov, sustine ca dupa ce va expira contractul cu cele doua companii din Ucraina, autoritatile din Republica Moldova vor fi nevoiti sa negocieze cu stanga Nistrului, pentru majorarea volumului de productie la centrala electrica moldoveneasca. Totodata, acesta mentioneaza ca pentru a obtine volumele necesare tara noastra va fi nevoita sa livreze un volum mai mare de gaz in stanga Nistrului, astfel noi vom avea un volum insuficient pentru perioada rece a anului. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Victor PARLICOV, EXPERT ENERGETIC: "In primul rand cu certitudine vom procura diferenta aceasta de energie la pret mai inalt. Nu-i cu certitudine, la prima etapa se vor adresa autoritatile si vor incerca sa discute cu cei din stanga Nistrului, ca sa majoreze volumul productiei la centrala electrica moldoveneasca. Nu e problema ca sa vorbim cu ei, dar e problema cu gazele, pentru ca daca tineti minte volumele de gaze din luna octombrie sunt limitate. Si atunci daca o parte mai mare de gaze va fi atribuita consumului pe malul stang pentru inclusiv a compensa acest decalaj cu Ucraina. Atunci am putea sa ajungem la situatia in care pentru luna octombrie sa nu ne ajunga volumele acelea pe care si le-a asumat Gazprom pe luna octombrie sa le importe. Asta nu scuteste Gazpromul de responsabilitatea de incalcare a contractului. Trebuie sa fie foarte clar spus Gazprom ne livrand volumele integrale comandate de Moldovagaz, de fapt incalca contractul, dar trebuie sa reiesim din faptul ca il va incalca acest contract in aceasta luna. Din pacate nu suntem in situatia cand putem impune in alte conditii Gazpromul, ceea ce presupune ca daca gazul va fi livrat in stanga Nistrului in volum mai mare pentru a genera mai multa energie electrica pentru malul drept, am putea sa ne trezim cu gaze insuficiente pe malul drept."

Totodata, Victor Parlicov a adaugat ca Gazpromul  a pus autoritatile de la Chisinau in fata unei alegeri dificile, deoarece fie Moldova va avea un volum insuficient de gaze si sa evite o ciza umanitara pe malul stang, fie ne vom ciocni de un volum de energie insuficient.

Victor PARLICOV, EXPERT ENERGETIC: "Gazprom impinge autoritatile din Chisinau sa facem o alegere dificila. Fie dam mai mult gaz in stanga nistrului, pastrand partial pretul la energie un pic mai jos la energia electrica si evitand o criza umanitara in stanga Nistrului, dar punand presiune pe consumatorul de pe malul drept, dar gazul va trebui procurat la cu totul alte preturi, fie daca luam tot gazul pe malul drept, atunci ne asumam o ciza umanitara in stanga Nistrului si faptul ca energia electrica va salta."

Astazi, autoritatile ucrainene au luat decizia de a nu mai exporta energie electrica din 11 octombrie, in urma a atacurilor rusesti cu rachete asupra instalatiilor energetice. Anuntul a fost facut de Ministerul Energiei al Ucrainei.

La 1 octombrie, Andrei Spinu a mentionat ca inca nu este clar deocamdata de unde vom importa 30 la suta din curentul electric necesar dupa data de 15 octombrie, cand va expira contractul cu cele doua companii din Ucraina. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie