Secretarul de stat de la Ministerul Energiei susține că autoritățile ar fi în continuă căutare de soluții pentru a fi gata de scenariul în care Federația Rusă oprește gazul pentru regiunea transnitreană, iar Centrala de la Kucirgan nu ne va mai putea livra electricitate.
Constantin BOROSAN, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI: „De unde înlocuim? Din importuri. În primul rând din România, așa cum am făcut în noiembrie 2022 și astăzi deja a fost încheiat contract între Energocom și Nuclearelectrica pentru următoarele 3 luni din anul 2025 la un preț plafonat. O altă parte din energie preconizăm să o contractă de la OMV Petrom, se poartă discuții în acest sens. De asemenea, sunt discuții cu Complexul energetic Oltenia, o altă parte de energie va fi achiziționată de pe bursă, de pe OPCOM. Există un dialog foarte strâns și o deschidere foarte mare din partea colegilor din România, suntem în contact zilnic si cu prietenii din UE.”
Borosan afirmă necesarul de energie electrică ce va trebui suplinit de pe piață va fi mai scump.
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Cu cât ar urma să crescă tariful la curent după aceste prețuri?”
Constantin BOROSAN, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI: „Depinde de structură, fiindcă vrem să achiziționăm cât mai multă energie, de la surse, producători de stat din România ca să putem beneficia de acest preț plafonat de la producători și cantitatea cea mai mică să fie de pe bursă. Altă componentă cum vom acoperi acest consum este să mobilizăm la maxim sursele noastre interne, inclusiv iată sursele regenerabile care astăzi o parte sunt exportate vrem să ne asigurăm că acestea pot fi consumate aici în țară.”
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Dacă și când ne putem aștepta la deconectări?”
Constantin BOROSAN, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI: „Nu există niciun temei astăzi, până la sfârșitul acestui an să fie deconectări.”
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Din ianuarie se pot întâmpla și în ce situații?”
Constantin BOROSAN, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI: „Sunt două momente, unul este tehnic și altul este comercial. Ce înseamnă tehnic? Aduceți-vă aminte 15 noiembrie, 23 noiembrie 2022 când din cauza bombardamentelor barbare a Federației Ruse asupra infrastructurii energetice în Ucraina au fost deconectări și la noi, pe câteva ore. Din cauza supraîncărcării rețelei s-au activat protecțiile și s-a deconectat rețeaua. Este partea comercială vârf. Deci, noi trebuie să ne asigurăm că tot consumul nostru, acel vârf de consum de 1000MW este acoperit comercial.”
Constantin Borosan afirmă că cetățenii pot contribui la continuitatea alimentării cu energie electrică și respectiv evitarea deconectărilor.
Constantin BOROSAN, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI: „În mod special putem să contribuim prin a reduce vârfurile noastre de consum, avem potențial să reducem cu 50 de MW vârfurile de consum ca să nu punem presiune pe infrastructură pe rețea și pe prețuri.”
Orele de vârf în ceea ce privește consumul de energie electrică se consideră între 7 și 10 dimineața și intervalul 18-23 seara.