31.10.2022
De ce Trezoraria americana nu a impus sanctiuni asupra lui Vlad Plahotniuc atunci cand se afla in SUA? Ce spune ambasadorul Kent Longsdon

Ambasadorul SUA la Chisinau, Kent Longsdon, a declarat ca aceste sanctiuni sunt foarte serioase si ca dureaza foarte mult timp pentru a fi colectate probele necesare pentru a anunta aceste sanctiuni. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii IN PROfunzime.

„Aceste sanctiuni sunt foarte serioase pentru noi, dureaza mult timp pentru a colecta probele si cand suntem gata, cand avem probele, cand suntem increzatori in aceste probe, cand avem toata informatia pusa impreuna, noi suntem gata sa anuntam aceste sanctiuni sau desemnari, cum a facut-o”, a declarat Kent Longsdon

Totodata, ambasadorul SUA la Chisinau a mentionat ca sanctiunile puse asupra lui Vlad Plahotiunc si nu doar, inseamna ca orice companie, persoana implicata in businessul acestuia va trebui raportata in departamentul Trezorariei SUA.

„Acolo aceasta informatie va fi colectata. Pentru ca activele acestea sunt inghetate, nu poti face nimic cu aceste active, aceste mijloace”, a aduagat mbasadorul SUA la Chisinau, Kent Longsdon. 

Saptamana trecuta, Statele Unite ale Americii au anuntat sanctiuni impotriva fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc. Asadar, orice proprietate sau active de pe teritoriul american ale lui vor fi blocate, iar tranzactiile catre conturile oligarhului - interzise. Potrivit raportului autoritatilor americane, in perioada cand PD era la putere, Plahotniuc ar fi detinut controlul asupra sistemului judiciar, organelor de drept si avea influenta asupra politicienilor. Avocatul fostului lider PD a declarat pentru PRO TV ca nu va comenta acuzatiile.

Plahotniuc a fugit din tara in luna iunie 2019, cand democratii au cedat puterea. In octombrie 2019, Procuratura Generala a anuntat ca pe numele oligarhului au fost pornite doua dosare penale si a fost dat in urmarire generala, fiind acuzat de spalare de bani in proportii deosebit de mari. In 2020, pe numele lui Plahotniuc au fost inaintate invinuri noi privind implicarea sa in frauda bancara.

Pe 5 iulie 2022, magistratii de la Judecatoria Chisinau, sediul Ciocana, au eliberat mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Vlad Plahotniuc, in lipsa nejustificata a acestuia. Fostul lider PD este invinuit pe trei capete de acuzare in dosarul МetalFeros. Avocatul lui Plahotniuc califica decizia instantei drept una neintemeiata si spune ca o va contesta. Fostul lider PD a fost pus sub invinuire in dosarul Metalferos in noiembrie anul trecut. Asta dupa ce in august 2020, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo a declarat ca principalul beneficiar al ilegalitatilor de la Metalferos este Vlad Plahotniuc si ca statul a fost prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie