04.10.2022
De ce Rusia a redus livrarile de gaz pana la 5,7 milioane de cubi pe zi? Veaceslav Ionita, la emisiunea In PROfunzime: "Aceasta cifra stipula in contractul din 2021 de la Moscova" / DOC

Expertul Veaceslav Ionita sustine ca livrarile de gaz s-au redus pana la 5,7 milioane de metri cubi pe zi, din motiv ca aceasta cifra stipula in contractul semnat inca din anul 2021. Astfel, pentru volumele adaugatoare de care va avea nevoie Republica Moldova va fi nevoita sa achite un pret mai mare, intrucat si-a luat obligatia sa achite transportarea acestuia prin Ucraina. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Veaceslav IONITA, EXPERT: "Cand am vazut 5,5 milioane de metri cubi pe zi, pai unde am vazut aceasta cifra asta? Ca am mai vazut-o undeva. Am vazut-o semnata in contractul din 2021 de la Moscova. Gazprom ne livreaza gaz pana la 5,7 milioane de metri cubi in Moldova, iar cei mai multi dintre cei 5,7 milioane de metri cubi, noi trebuie sa-i achitam transportul prin Ucraina."

 Ulterior, Veaceslav Ionita a mentionat ca in urma reducerii livrarilor de gaze apare o diferenta de 2,5 milioane de metri cubi, care vor fi procurati la un pret de mai mare intrucat achitam si tranzitarea lor pana la Republica Moldova.

Veaceslav IONITA, EXPERT: "Moldova in aceasta luna, are un consum planificat de 2,7 milioane metri cubi pe zi, malul drept, malul stang sunt 5,5. In total avem 8,2. Si atunci apare o diferenta de 2,5 milioane de metri cubi, in plus, care trebuie de achitat transport. Pe luna aceasta 3.4 milioane de dolari platim pentru tranzit. Deci pentru volumele adaugatoare si preturile sunt de patru ori mai mari. Deci, daca in mod normal pretul este de 11-12 dolari, reiese ca acesta va fi de 48 de dolari. Deci, in acest contract este stipulat ca noi platim nu doar pentru gaz, dar si pentru transportul lui prin Ucraina. Astfel pe langa suma aceea noi mai platim si 48 de dolari la mia de metri cubi."

La 30 septembrie, Andrei Spinu a anuntat ca Gazprom nu va livra tarii noastre volumele integrale de gaz pentru luna octombrie. Potrivit ministrului Infrastructurii, MoldovaGaz a primit confirmarea pentru livrarea doar a 70% din volumele necesare tarii noastre pentru urmatoarea luna. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Articole din aceeasi categorie