09.05.2022
De ce Republica Moldova a refuzat sa ofere Ucrainei cele sase avioane de lupta MIG-29 pe care le detine. Cum raspunde presedintele Parlamentului

Intrebat de ce Republica Moldova nu poate oferi Ucrainei cele sase avioane de lupta MIG-29 pe care le detine, presedintele Parlamentului Igor Grosu a declarat ca acest fapt contravine statutului de neutralitatre a tarii noastre. Grosu a povestit si despre vizita efectuata saptamana trecuta la Kiev.

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI:"Raspunsul a fost foarte clar, noi suntem un stat neutru. Neutralitatea noastra nu ne permite sa raspundem la astfel de solicitari. Eu am explicat si in cadrul vizitei: noi suntem dispusi sa ajutam si sa continuam sa ajutam refugiatii, sa oferim posiblitatea pentru ca Ucraina este deconectata la caile traditionale de export, a bunurilor lor si a produselor primare. Sa transporte spre hotarul romanesc si respectiv spre Constanta si alte noduri logistice. Eu am explicat ca lucrul acesta nu este posibil."

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:"Dar sa le vindem?"

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI:"Procedura ar dura foarte mult. Nu am pus problema vanzarii."

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:"Pai noi am mai vandut MIG-uri."

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI:"Da, dar este o procedura intreaga care trebuie parcursa pentru a face acest lucru. La aceasta solicitare, tinand cont si de statutul nostru, noi nu putem raspunde pozitiv si noi am explicat acest lucru."

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:"Statutul de neutralitate implica faptul ca nu putem vinde armament?"

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI:"Da. Unei parti beligerante noi nu putem vinde armament. Acesta este si o interpretare a normei constitutionale."

Totodata, Igor Grosu a povestit si despre vizita sa la Kiev.

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI:"Sunt emotii, eu inteleg situatia ca ucrainenii sunt in plin razboi, cetatenii lor, ostasii lor mor, de aceea ne afecteaza si pe noi. Am discutat cu omologul meu, dar am discutat subiecte foarte concrete, cum putem sa ii ajutam in conditia noastra."

Articole din aceeasi categorie