01.11.2022
De ce Platon si Iaralov nu se regasesc in lista persoanelor sanctionate de SUA? Kent Logsdon: ''Noi trebuie sa avem probe"

Ambasadorul SUA in Republica Moldova, Kent Logsdon, sustine ca la moment fugarul Veaceslav Platon si Serghei Iaralov nu se regasesc in lista persoanelor sanctionate, intrucat Departamentul Trezorariei nu au adunat probele necesare. Insa, daca pe viitor se vor aduna informatiile necesare acestia cu siguranta vor fi inclusi. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Kent LOGSDON, AMBASADORUL SUA IN REPUBLICA MOLDOVA: "Noi trebuie sa avem probe. Noi niciodata nu spunem pe cine il cautam. Deci, acel care face faradelegi, care se implica in activitati care submina. Noi ne vom stradui pentru a gasi probele care o sa ne permita sa desemnam aceasta persoana si sa impunem sanctiuni, asa cum am facut cu domnul Sor, Plahotniuc si persoanele si entitatile din Federatia Rusa."

Totodata, intrebat de ce Serghei Iaralov, nu se regaseste in lista persoanelor sanctionate, Kent Logsdon a precizat ca SUA nu face prejudecati, ci se uita dupa probe.

Kent LOGSDON, AMBASADORUL SUA IN REPUBLICA MOLDOVA: "Noi incercam sa intreprindem actiuni, atunci cand avem probe. Dar noi nu facem prejudecati in ceea ce priveste decizia noastra, dar o sa ne uitam la probe, indiferent daca este cetatean american sau este cetatean strain. Noi o sa ne uitam la ce actiuni corupte a intreprins. Evident, ca noi trebuie sa ne gandim la ceea ce inseamna cadul legal SUA si ce poate sa faca legea."

Veaceslav Platon a fugit din tara in luna iunie a anului trecut si este anuntat in cautare internationala de autoritatile de la noi.

Autoritatile noastre au solicitat ca acesta sa fie dat in cautare internationala, dar Interpol inca nu a venit cu un raspuns. In 2017, Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de inchisoare pentru ca ar fi obtinut un miliard de lei de la BEM. 

In 2020, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a declarat ca Veaceslav Platon ar fi fost condamnat ilegal in dosarul furtului miliardului si ca procurorii ar fi falsificat mai multe probe. Tot atunci, Platon a fost eliberat, iar ulterior, magistratii l-au achitat in dosarul fraudei bancare. 

In decembrie anul trecut, pe numele lui Platon a fost emis un mandat de arestare intr-un dosar in care acesta este invinuit ca ar fi prejudiciat cu 20 de milioane de lei Asociatia Obsteasca Biroul National al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova. In aprilie, Platon s-a ales cu al doilea mandat de arest in dosarul Laundromat pornit in 2015. 

Serghei Iaralov, omul de incredere al oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, apare intr-un raport confidential al unei banci cu sediul la New York drept beneficiar al unor tranzactii cu firme-paravan, implicate in „Jaful secolului”.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Articole din aceeasi categorie