Nicu POPESCU, MINISTRUL DE EXTERNE: "Este una din etape importante pentru relatia noastra cu Uniunea Europeana. De anul trecut suntem un stat candidat la aderarea la UE, dar intre timp avem foarte mult de lucru si maine la acest consiliu de asociere, vom trece in revista reformele care au avut loc in RM si ce putem face impreuna cu Uniunea Europeana, in domeniul energie, transport, agricultura, comert. Din perspectiva Republicii Moldova, evident ne dorim ca parcursul nostru european sa fie cat mai rapid. Pentru acest an ne dorim sa avem acces absolut deschis pentru exporturile noastre agricole pe piata UE. Evident ne dorim in continuare sa lucram cu Uniunea Europeana pe fortificarea rezistentei energetice a Republicii Moldova, sa ne asiguram ca si iarna viitoare, nu doar iarna asta vom avea solutii pentru necesitatile noastre: de electricitate, de gaz, ne dorim conectarea la piata europeana de servicii digitale. Deci avem un spectru de zeci de domenii in care cooperam cu UE, ne integram in UE si incercam sa gasim cele mai active modalitati de a face acest lucru."
Totodata si vicepresedintele parlamentului a mentionat ca este un eveniment important, unde se discuta carentele si reusitele Republicii Moldova.
Mihai POPSOI, VICEPRESEDINTELE PARLAMENTULUI: "Consiliul de asociere este un moment extrem de important in care tara candidat, acum deja Republica Moldova, pe deoparte si Uniunea Europeana pe de alta parte pun cap la cap reusitele si pe undeva carentele in cadrul acestui proces de aderare si noi ne dorim foarte mult ca acele reusite care le-am obtinut in ultimul an, dar si acele planuri care le avem pentru anul care este in desfasurare, sa fie evaluate cat mai bine de catre partenerii nostri europeni, asa in cat aceasta speranta a noastra si aceasta determinare a noastra de a incepe negocierile propriu-zise in acest an sa fie una cu adevarat productiva."
Intrebat, cat este de real ca negocierile de aderare sa inceapa in aceasta toamna, Valeriu Pasa a mentionat ca este posibil, intrucat lista conditiilor nu este atat de mare.
Valeriu PASA, EXPERT WATCHDOG: "Eu cred ca este posibil la finele anului, avand in vedere ca acea lista de conditii care trebuie sa le indeplineasca Republica Moldova, nu este atat de mare. Dar in general trebuie sa ne deprindem pentru urmatorii ani, treptat aceasta relatie va fi mai putin spectaculoasa, procesul va intra mult mai mult intr-un regim de lucru si poate vor fi mai putine ocazii pentru a prezenta niste realizari extraordinare. Insa va fi foarte multe aspecte birocratice, care le inteleg un numar limitat de oameni care sunt afectati anumit de acel domeniu pe care il reglementeaza."
Ulterior, Nicu Popescu a adaugat ca negocierile sunt posibile, dar pana atunci Republica Moldova are foarte mult de lucru.
Nicu POPESCU, MINISTRUL DE EXTERNE: "Suntem abia in luna februarie, in acest an si in anii urmatori avem foarte mult de lucru. Deciziile privind aderarea la Uniunea Europeana sau deschiderea negocierilor, in primul rand stiind capacitatea noastra de a implementa reformele necesare, dar dupa ce demonstram acest lucru avem nevoie ca si fiecare stat membru a UE sa fie convins de acest lucru si sa sprijine deschiderea negocierilor."
De asemenea, Popescu a mentionat ca in aceste luni tara noastra trebuie sa convinga tarile membre ale UEca tara noastra a progresat si a indeplinit conditiile impuse de UE.
Nicu POPESCU, MINISTRUL DE EXTERNE: "Intr-adevar, in urmatoarele zece luni, in octombrie, cand Comisia europeana va publica raportul care va evalua starea noastra, progresul nostru, noi trebuie sa facem maxim posibil ca toate cele 33 de capitole de aderare care acopera absolut fiecare ramura sau domeniu si in paralel vom lucra si lucram zilnic cu statele membre pentru a le convinge, pentru a le explica si pentru a detalia pretul pe care il avem."
Insa, ministrul de externe a mentionat ca procesul de indeplinire a acestor conditii va fi mai indelungat, din motivul guvernarilor anterioare.
Nicu POPESCU, MINISTRUL DE EXTERNE: "Intr-adevar, avem foarte mult de lucru inclusiv din cauza faptului ca sub guvernarile Plahotniuc s-au pierduti foarte multi ani, la implementarea reformelor, in fortificarea rezilientelor energetice, liberalizarea romingului, in lupta cu coruptia. Toti noi stim care sunt problemele si lacunele din Republica Moldova si iata ca in urmatoarele luni trebuie sa avem un ritm foarte ambitios de depasire a acestor lacune."
Cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova va fi prezidata de sefa Guvernului Republicii Moldova, Natalia Gavrilita, si de Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Josep Borrell, vicepresedinte al Comisiei Europene.
La Bruxelles va fi examinata evolutia relatiilor dintre Republica Moldova si UE, cu accent pe dialogul politic si reforme, cooperarea economica, precum si colaborarea in domeniul politicii externe si de securitate. In luna iunie anul trecut, Republica Moldova si Ucraina au obtinut statut de tari candidate la aderarea la Uniunea Europeana.
Vezi AICI intreaga emisiune In PROfunzime din data de 6 februarie.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.