14.03.2022
De ce creste pretul carburantilor? Explicatia expertilor: "Companiile care extrag petrol nu reusesc sa tina pasul cu producerea"

Expertii in economie au venit cu o reactie, dupa ce in ultima perioada a crescut simtitor pretul carburantilor. Sergiu Tofilat sustine ca de vina ar fi cererea care a crescut brusc, iar Veaceslav Ionita afirma ca formula de calcul stabilita de ANRE nu este buna. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii IN PROfunzime.

Sergiu TOFILAT, EXPERT ECONOMIC:"Aici sunt doi factori. Factorii fundamentali - faptul ca s-a relansat economia in multe tari si brusc a crescut cererea. Adica s-au deschis cursele aeriene, transportul de marfuri, pasageri si a inceput sa se consume mai multe produse petroliere. Totodata, companiile care extrag petrol nu reusesc sa tina pasul cu producerea, de aceea, chiar si acele cote pe care le stabileste OPEC ele nu reusesc sa le valorifice. Este un deficit de petrol. Cu timpul el o sa se echilibreze, dar avand in vedere agresiunea lui Putin in Ucraina, noi asistam la un boicot al principalilor consumatori in ceea ce tine de petrolul exportat in Federatia Rusa."

Veaceslav Ionita sustine ca formula de calcul stabilita de ANRE nu este buna. Expertul a mai mentionat ca aceasta problema trebuia sa fie rezolvata in aceasta toamna, insa, totusi, spera ea sa se rezolve in timpul apropiat.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: "Daca ne referim la Republica Moldova, putem spune ca formula de calcul este una proasta. Inainte, se lua marja 10%. Ce au facut acum? Pe data de 1 martie pretul plat la benzina este 12.50. Astazi, cand se stabileste pretul pentru maine se ia pretul de 15 lei. Ce se intampla? Daca o companie petroliera a importat petrol cu doua saptamani in urma si ea l-a procurat de facto cu 12.50, dar poate si mai ieftin, ANRE ii spune "Nu! Tu ai voie sa il vinzi cu 15 lei." Insasi faptul ca formula este proasta, compania petroliera stabileste pretul de astazi, la un produs petrolier importat de doua saptamani in urma.

Aceasta problema trebuia sa fie rezolvata in aceasta toamna, dar speram sa se rezolve acum. Noi trebuie sa ne asiguram ca, in Republica Moldova, orice companie poate procura direct de la bursa."

Anterior, Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica a venit cu precizari, dupa ce, in ultima perioada, a crescut semnificativ pretul la carburanti. Responsabilii institutiei sustin ca una din principalele cauze este situatia din Ucraina.

Articole din aceeasi categorie